Dan slovenačke hrane – tradicionalni slovenački doručak

Ambasada Republike Slovenije, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacije Crne Gore i vrtićem “ Dvor“ iz Podgorice, 18. novembra 2022. godine sa početkom u 9 časova organizovala je tradicionalni slovenački doručak za djecu koja pohađaju taj vrtić.
Događaju su prisustvovali ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, NJ.E. Gregor Presker i Borut Valenčič, zamjenik ambasadora, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevan Gajević, državni sekretar, Dragana Šutović, samostalna savjetnica za pčelarstvo i Sanja Milošević, samostalna savjetnica u Odjeljenju za međunarosnu saradnju i IPA projekte, kao i predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore sa saradnicima.
Cilj projekta je da djecu i širu javnost nauči o značaju promocije zdrave hrane, doručka, značaju pčelarstva i poljoprivrede, a samim tim i o značaju i prednostima lokalno proizvedene hrane.
U okviru mednog doručka sa djecom koja pohađaju vrtić i kolektiva vrtića Dvor, predsjednik Saveza pčelarske organizacije Crne Gore Radule Miljanić, održao je edukativnu radionicu na temu važnosti pčele, najznačajnijeg oprašivača i njene uloge u očuvanju biodiverziteta, zaštiti životne sredine, održivoj poljoprivredi i sigurnosti hrane.
Obzirom na ulogu i značaj pčelarstva, Ministartvo podržava pčelarstvo kroz veliki set mjera, uz edukativne kampanje o važnosti i prednosti pčelarstva i konzumacije meda. Dobre navike uče se od malih nogu i iz tog razloga se edukacije sprovode i kod najmlađe populacije.
Upravo iz Slovenije potekla je inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela. Crna Gora podržava ovu inicijativu, stoga je i ove godine u Kući meda 20. maja, takođe u saradnji sa ambasadom Slovenije obilježen Svjetski dan pčela i organizovan medni doručak za najmlađe.
Ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Gregor Presker istakao je da se svakog trećeg petka u novembru, a ove godine je to 18. novembar, organizuje tradicionalni slovenački doručak. Ovogodišnji slogan je “Doručak sa mlijekom – super dan!”
“Uživali smo sa djecom u doručku od meda, tj. doručku koji uključuje med, a istovremeno smo se prisjetili važnosti pčela i drugih oprašivača za proizvodnju hrane.”
Inače, Slovenija je bila inicijator Evropskog mednog doručka 2014. godine. Ova ideja je nastala na osnovu dobre prakse koju je pokrenuo Pčelarski savez Slovenije u Republici Sloveniji 2006. godine i povezao pčelarska društva i škole u implementaciju projekta Med za doručak u vrtićima i osnovnim školama – skraćeno „Medni doručak“. Ubrzo se projekat, proširio i na srednje škole i socijalne radne centre, a na inicijativu Pčelarskog saveza Slovenije, medni doručak je kasnije prerastao u „Tradicionalni slovenački doručak“ i prihvaćen je na nacionalnom nivou.
Prvobitno je uključivao med kao glavnu hranu, a ovaj asortiman je proširen na hljeb, mlijeko, maslac i jabuke, koje se uzgajaju u Sloveniji. Aktivnosti Evropskog mednog doručka, zahvaljujući Ambasadama, proširile su se na mnoge zemlje širom svijeta.
“I ove godine u našem vrtiću dočekali smo naše goste iz Ambasade Slovenije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede CG i Saveza pčelarskih organizacija CG. Oni su za nas tradicionalno pripremili slovenački doručak, a mi za njih crnogorski. Takođe su za djecu pripremili edukaciju o pčelarstvu, pčelama i medu, a naši drugari za njih recitaciju i likovnu radionicu na istu temu. Djeca su i ove godine uživala družeći se sa našim gostima.” Izjavila je vlasnica vrtića “Dvor” Jasenka Kalezić.

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …