Abazović: Članstvo u Frankofoniji donosi brojne političke i ekonomske benefite

adićemo intenzivno na tome da postanemo pridruženi član Frankofonije jer će nam to omogućiti brojne političke, ali i ekonomske benefite, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji učestvuje na 28. Samitu Frankofonije u Đerbi.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što predstavljam Crnu Goru na samitu Frankofonije u Tunisu. Ovo je jako značajno za našu državu iz razloga što je 88 država svijeta prisutno – naveo je Abazović

Kada je riječ o političkim benefitima, Abazović je rekao da je cilj da Crna Gora dobije podršku za kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. godine.

– S obzirom da je ovdje faktički pola svijeta, mislim da ovakve stvari povećavaju vizibilnost Crne Gore i omogućavaju da ona poruka koju želimo da pošaljemo, a to je poruka mira saradnje, ekonomskog progresa, zaista dopre do ljudi – istakao je on.

Abazović je naglasio i da na bilateralnom nivou treba iskoristiti mogućnost da sa brojnim premijerima i predsjednicima država dođe do konkretnih ekonomskih benefita

– Već smo se sreli sa premijerima Belgije, Luksemburga, nadam se da ćemo u toku dana imate i bilateralne susrete sa premijerom Jeremenijom, sa predsjednicima Tunisa i Francuske koji je ovdje glavni gost – dodao je Abazović.

On smatra sasvim opravdanim da Crna Gora još snažnije zakorači u Frankofoniju i da pređe narednu stepenicu.

– Naredna stepenica je da budemo pridruženi član, a očekujemo da, kada zadovoljimo sve kriterijume, postanemo punopravan član. Imamo ambiciozan plan za naredni Samit i vjerujem da, uz diplomatsku mrežui i našeg ambasadora, možemo učiniti dosta toga – zaključio je Abazović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …