Važno obraćanje ministra Dukaja

Ministar javne uprave, Marash Dukaj otvori je treću regionalnu Cyber Security konferenciju, na temu „NATO principi za sajber odbranu i otpornost kritične infrastrukture u skladu sa NATO 2030 agendom”.
„Raduje me činjenica da su danas ovdje sa nama zvaničnici iz država saveznica, eksperti iz oblasti cyber bezbjednosti, i naši prijatelji i partneri iz privrede, akademske i IT zajednice, strukovnih udruženja, državnih institucija i lokalne samouprave. Pripremajući ovu konferenciju oslanjali smo se na vaše partnerstvo i na vaše razumijevanje prilika u Crnoj Gori. U ovom poslu, u savladavanju sve složenijih izazova cyber bezbjednosti, možemo uspjeti samo ako radimo zajedno, ako dijelimo znanja i razmjenjujemo iskustva, i da budem do kraja iskren – ako snažniji pomažu i dijele resurse sa nama manje snažnima“, kazao je ministar Dukaj.
On je kazao da samo kao partneri možemo biti sigurni u cyber prostoru na globalnim platformama, i u NATO sistemu bezbjednosti.
„U sajber napadu na Vladinu informacionu infrastrukturu prepoznali smo svu važnost sajber bezbjednosti. Trudimo da iz ovog napada izvučemo važne pouke. Vlada i Ministarstvo već su učinili odlučne korake ka savremenim dostignućima i rješenjima u oblasti sajber bezbjednosti. Crna Gora nije bila spremna na ovako intenzivan sajber napad. Sada stvari postavljamo na pravo mjesto“, kazao je ministar Dukaj.
Ministar Dukaj je kazao da su već u preduzete prioritetne aktivnosti u podizanju nivoa sajber bezbjednosti i to uspostavljanjem posebne Direkciju za informacionu bezbjednost GSOC (Govrernment Security Operation Center), uvodimo 24/7 nadzor nad Vladinom informatičkom infrastrukturom,priprema se novi Zakon o informacionoj bezbjednosti, planira se izgradnja Državnog Data centra kao srca digitalne transformacije i elektronskih servisa za građane i privredu.
„Formiran je tim za pregovore o ulasku CG u Program EU Digitalna Evropa. I potpisivanjem prisma namjere juče i formalno smo inicirali otvaranje Regionalnog centra za sajber bezbjednost u Crnoj Gori“, kazao je ministar Dukaj.
Na konferenciji su govorili i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Judy Rising Reinke, ambasadorka Velike Britanije Karen Maddocks, ambasador Francuske Christian Thimonier i rezidentni koordinator UN-a u Crnoj Gori Peter Lundberg.

Eksperti iz oblasti sajber bezbjednosti iz Crne Gore, Evrope i svijeta na konferenciji su razgovarali o najnovijim izazovima, prijetnjama i načinima na koje se mogu izvršiti sajber napadi u svim poslovnim sistemima, o ulogama, odgovornostima i dostignućima vlada i državnih institucija u uspostavljanju bezbjednog sajber okruženja, o značaju i načinima jačanja nacionalne sajber bezbjednosti kroz internacionalnu saradnju, kao i na teme savremenih rješenja u cilju zaštite od sajber napada i hibridnih prijetnji.
Treća regionalna Cyber Security konferencija je okupila oko 150 učesnika iz Crne Gore, regiona i Evrope, rukovodioce institucija i organizacija, uključujući i ICT odsjeke, ljude zadužene za sajber bezbjednost u Vladi, ministarstvima i državnim institucijama, međunarodne organizacije, misije, ambasade, finansijske institucije (banke, osiguravajuća društva), telekomunikacione, revizorske i IT, predstavnike civilnog društva iz Crne Gore i stručnjake za sajber bezbjednost iz zemalja NATO-a.
Konferencija se održava u organizaciji NVO Secure, pod pokroviteljstvom i u koorganizaciji Ministarstva javne uprave, uz partnerstvo NATO Public Diplomacy Division.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …