ROTARI KLUB PODGORICA uz podršku Glavnog grada pridružio se obilježavanju 17. novembra

Svjetska zdravstvena organizacija od 2011. godine obilježava 17. novembar kao Dan prijevremeno rođenih beba.

Rotari klub Podgorica se uz podršku Glavnog grada pridružio ovoj akciji i tim povodom će most Milenijum večeras svijetliti ljubičastom bojom. „Zahvaljujemo se Glavnom gradu što su se na naš prijedlog pridružili obilježavanju ovog važnog dana tako što će večeras osvijetliti most Milenijum ljubičastom bojom u znak podrške prijevremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima“,izjavila je Predsjednica Rotari kluba Podgorica,  Sanja Mugoša.

Ovim povodom je Rotari zajednica, Rotari klubovi iz Podgorice, Budve, Bara, Bijelog Polja, Pljevalja, Ulcinja i Kotora tokom prošle godine uz podršku UNICEF-a pokrenula zajedničku inicijativu prikupljanja sredstava širom Crne Gore pod nazivom „Suviše mali da možemo sami“, kako bi pomogli Centar za neonatologiju u okviru Instituta za bolesti djece u Podgorici i obezbijedili opremu koja može promijeniti tok života oboljele i/ili prijevremeno rođene djece. Tom prilikom jeprikupljeno oko 90.000EUR i nabavljeni su inkubatori i respiratori kao i neophodna oprema saopšteno je iz Rotari kluba Podgorica. Zahvalnost dugujemo našim donatorima koji su shvatili značaj ove akcije i podržali nas u cijelom procesu.

Prijevremeno rođenje djeteta predstavlja ozbiljan zdravstveni problem i smatra se vodećim uzrokom smrtnosti djece mlađe od pet godina. Na žalost, i pored razvoja medicine i napora doktora, stopa preživljavanja prijevremeno rođenih beba je 50% beba rođenih u 24. nedjelji  trudnoće u razvijenim državama, a 50% beba rođenih u nerazvijenim državama u 32. nedjelji trudnoće. Osnovni razlog za ove razlike je što je prijevremeno rođenim bebama neophodna adekvatna njega i savremeni inkubatori, omogućiti im da dišu do potpunog razvoja pluća, adekvatna jnega i čistoća da bi se smanjio rizik od infekcija i podrška dojenju.

Provjerite slična mjesta

Smrklo kriptovalutama, svanulo advokatima: “Morate da platite grobara”

Previranja u industriji kriptovaluta potresla su velike berze i dovela do pada vrijednosti digitalne imovine. …