Poljska odustala od aktiviranja Člana 4 NATO ugovora: Nije bio namjerni napad

Poljska je odustala od planova za provedbu Član 4 Povelje NATO-a o hitnim konzultacijama, izjavio je kasno sinoć poljski premijer Mateusz Morawiecki u vezi s raketnim napadom koji se dogodio na poljskoj teritoriji.

Tok događaja i informacije koje smo dobili tokom noći doveli su nas do zaključka da se ne radi o namjernom napadu na Poljsku. Prema našim trenutnim informacijama, nije bilo plana za napad na poljski teritorij i zato nismo aktivirali Član 4, već smo ga držali u rezervi”, rekao je Morawiecki, prenosi Sputnjik.

Poljski premijer istaknuo je kako se Poljska svakako redovito konzultira s NATO-om.

“Redovno se savjetujemo. Kasno sinoć smo na sjednici Vijeća Odbora za nacionalnu sigurnost zajedno s predsjednicom odlučili provjeriti pretpostavke za primjenu Člana 4, a da one postoje, naš ambasador pri NATO-u imao bi priliku iskoristiti to”, rekao je Morawiecki.

Prethodno je poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio kako postoji velika vjerovatnost da je projektil koji je pao na poljski teritorij pripadao ukrajinskoj vojsci te da, s obzirom na situaciju, vjerovatno nema potrebe za aktiviranjem Člana 4 Povelje NATO-a.

Sjedinjene Američke Države (SAD) sopćile su također da nisu zabilježile ništa što bi bilo u suprotnosti s procjenom Poljske o eksploziji projektila u istočnom dijelu te zemlje.

“Nismo vidjeli ništa što bi proturječilo preliminarnoj procjeni predsjednika Andrzeja Dude da je ova eksplozija najvjerovatnije rezultat ukrajinskog projektila protuzračne obrane koji je nažalost pao u Poljskoj”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

“Imamo puno povjerenje u istragu poljske vlade o eksploziji u blizini njihove granice s Ukrajinom”, rekao je Watson.

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …