Milatović objasnio put do prosječne plate od 1.000 eura

Prosječna neto zarada u oktobru je iznosila 718 eura, i za desetak eura je porasla u toku 2022, a za skoro 200 eura u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući programu Evropa sad, saopštio je jedan od lidera pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Može se opravdano reći da je ovo bilo prvo značajno povećanje životnog standarda u prethodnih 30 godina u Crnoj Gori. Medjutim, u kontekstu resursa, i prirodnih i ljudskih koje Crna Gora ima, cilj je da se u što kraćem roku pokrene novi model ekonomskog razvoja koji bi bio osnova daljeg povećanja životnog standarda gradjana.

Poredjenja radi, prosječna plata u Hrvatskoj je oko 1,000 eura, i to je upravo nivo koji želimo da u Crnoj Gori dostignemo u što kraćem vremenskom periodu. Svakako to nije neka nedostižna stvar, jer ako je dostignut u Hrvatskoj, zašto ne bi mogao uskoro biti dostignut i u Crnoj Gori.

Do većeg životnog standarda stićiće se sa novim modelom ekonomskog razvoja koji se suštinski mora nastaviti sa strukturnim reformama u zdravstvenom, obrazovnom, socjalnom i penzionom sistemu, kako bi se u dijelu ljudskog kapitala postavili dobri temelji za srednji i dugi rok.

Pored toga, fokus mora biti na 5 ključnih tačaka:

Pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji infrastrukture – prije svega nastavka autoputa ka Srbiji i otpočinjanje Jadransko-jonskog autoputa, kao i unapredjenje stanja na crnogorskim aerodromima, a sve u cilju bolje dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije i unapredjenja ekonomske aktivnosti
Pozicioniranje zemlje na mapi inovativnih i dobro plaćenih privrednih grana, izmedju ostalog u sferi digitalne ekonomije – kroz nova zakonska rješenja i akcenat na unapredjenju vještina – programiranja i engleskog jezika – kao osnovnih inputa za medjunarodno tržište rada
Kreiranje boljeg pristupa finansiranju za malu privredu i poljoprivredne proizvodjače, izmedju ostalog i kroz Kredintno-garantni fond, Razvojnu banku i značajnije veći agrobudžet
Ubrzanje EU integracija, te s tim u vezi pristup i korišćenje većih sredstava iz EU fondova, kao i unapredjenje regionalne ekonomske saradnje
Privlačenje kredibilnih stranih investitora, kroz novi Zakon o podsticaju investicija i dodatno povoljan investicioni ambijent u dijelu ekonomskog rasta, vladavine prava i prostornog planiranja.
Za sve ovo neophodna je stabilna Vlada koja ima političku volju, znanje i kapacitet da zemlju izvuče iz trenutne političke i institucionalne krize, i snažno je pozicionara na putu ekonomskog razvoja i povećanja životnog standarda.

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …