MANS: ASK da hitno objavi rezultate kontrole imovine Petra Lazovića

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je danas da traži od Agencije za spječavanje korupcije (ASK) a u što hitnijem roku objavi rezultate kontole imovine Petra Lazovića, kako ne bi došli u situaciju da se sloboda za osumnjičenog “kupuje” novcem za koji postoji sumnja da je stečen kriminalom.

Vijeće Višeg suda u Podgorici usvojilo je predlog odbrane da se uz milionsko jemstvo ukine pritvor uhapšenom službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petru Lazoviću.

“Viši sud je prihvatio jemstvo za Petra Lazovića, jutros je za Istraživački centar MANS potvrdila PR tog suda, Marija Raković. Odluka o prihvatanju jemstva dolazi svega dvije sedmice nakon što je isti sud odbio garanciju od 1,2 miliona eura koje je za Lazovića ponudila njegova porodica, pa nije jasno zbog čega je vijeće Višeg suda promijenilo svoju odluku”, ističe se u saopštenju MANS.

Iz te nevladine organizacije (NVO) se rekli da je Lazović uhapšen 18. jula ove godine zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom kokaina.

“Dio imovine koja se nudila kao garancija da će Petar Lazović biti dostupan nadležnim organima, predmet je provjere Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) koja je početkom oktobra potvrdila da je pokretnut postupak kontrole imovine njegovog oca, Zorana Lazovića. MANS je u ranijem istraživanju o imovini kontraverznog policijskog funkcionera, Zorana Lazovića ukazao na sumnju da se kupovina brojnih nekretnina i vozila nije mogla finansirati iz zvaničnih prihoda, te da njegovi sinovi Petar i Marko Lazović svojim primanjima u državnoj upravi nisu mogli opravdati svoj životni stil. Petar Lazović je već sa 19 godina bio u mogućnosti da kupi automobil vrijedan 40 hiljada eura, dok je njegov stariji brat već sa 22 godine kupovao nekretnine vrijedne blizu 70 hiljada eura”, piše u saopštenju MANS. Oni su naveli i da su zatražili da se kompletna dokumentacija na osnovu koje je Viši sud promijenio odluku, učini dostupnom javnosti, uključujući i procjenu nepokretnosti koja se nudi u jemstvo, kao i da javno saopšti na čemu se zasniva nova procjena da u slučaju Petra Lazovića više ne postoji opasnost od bjekstva.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …