Imamo petlju da uhapsimo bilo koga, sud će odlučivati o Peruničiću

Na sjednici Skupštine Crne Gore raspravlja se o godišnjem izvještaju Tužilačkog savjeta i državnih tužilaštava za 2021. godinu. Poslanici su istakli da je izvještaj sličan ranijim u kojima je zadovoljavana forma, a nije bilo suštinske borbe protiv kriminala i korupcije. Oni su podržali rad Tužilaštva na čelu sa Majom Jovanović i Vladimirom Novovićem, te da i dalje očekuju konkretne akcije. Jovanović poručila da imaju petlje da uhapse bilo koga ko je počinio krivično djelo.

Vrhovna državna tužiteljka Maja Jovanović je kazala da što se tiče predmeta protiv Dejana Peruničića podnijeti su optužni predlozi Višem sudu i sud je u postupku kontrole tih predloga utvrdio da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje za krivično djelo za koje je optužen, tako da je na sudu dalja odluka.

Ona je poručila da Tužilaštvo ima petlje da uhapsi bilo koga ko je napravio neko krivično djelo.

Tužilaštvo će procesuirati svaku osobu za koju se utvrdi da je izvršila krivično djelo, poručila je vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović i dodala da neće dozvoliti politički, niti bilo koji drugi uticaj na njihov rad.

“Mi imamo petlje da procesuiramo svako lice, ko god da je u pitanju, ukoliko se utvrdi da je izvršio krivično djelo. Znači, uopšte nije bitno o kome se radi, samo je bitno da li je izvršio krivično djelo”, rekla je Jovanović.

Ona je navela da u dosadašnjem radu nije bilo političkog pritiska na nju i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

“Sigurna sam da taj pritisak ni ubuduće neće postojati, a budite sigurni da ga nećemo ni dozvoliti, ni politčki ni bilo koji drugi”, kazala je Jovanović.

Ona je navela da SDT trenutno radi na osam predmeta koji se odnose na ratne zločine.

Ti predmeti su, kako je dodala, u fazi izviđaja, a u jednom je podignuta optužnica.

Jovanović je navela da je Ministarstvo pravde formiralo radnu grupu za izmjenu Zakonika o krivičnom postupku, u dijelu koji se odnosi na provjere koje bi omogućile da se dokazi iz drugih država mogu koristiti kao dokaz u našem krivičnom postupku.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …