Damjanović: Neće biti otpuštanja iz javne uprave, nemamo novca za to

Ministar finasija Aleksandar Damjanović istakao je da je svaka kritika na račun projekcije budžeta dobrodošla, ali da oni koji kritikuju treba da ponude sugestije i rješenja. Gostujući u emisiji “Link” Radija Crne Gore, istakao je da u 2023. neće biti otpuštanja iz javne uprave, jer država nema novca za to, a kako kaže, nema luksuz da ostavlja ljude na ulici.

Damjanović naglašava da je dobio više podrške nego primjedbi za budžet.

“Svaka kritika je dobrodošla, ali onda i sugestije na sto. Što se tiče racionalizacije u javnom sektou 2023. neće biti El Dorado za otpuštanje radnika. To nije rađeno ni u mnogo stabinijim prilikama ranije, kada je bilo više novca za te namjene. Mi taj luksuz da ostavljamo ljude na ulici nemamo, ali u narednim godinama to mora da se uradi”, napominje ministar.

Ističe da je za narednu godinu planirano manje izdataka za potrošnju javne uprave, službena putovanja i slično, nego što je to bilo ranijih godina.

Što se tiče duga iz perioda SFRJ, sada vraćamo četiri miliona Libiji, a zahvaljujući dobroj komunikaciji ta zemlja je odustala od naplate kamate čime je uštećeno oko milion eura.

“To su obaveze koje su pripale Crnoj Gori nakon raspada SFRJ i mislim da tu još sa Kuvajtom treba definisati dug. Danas sam sa švajcarskim ambasadorom potpisao sporazum o načinu restrukturiranja obračunavanja kamate vezano i za taj dug. Mi uredno izmirujemo ove obaveze i još malo je toga ostalo”, kazao je Damjanović.

Ministar je dodao da očekuje da u kreditnim aranžmanima sa domaćim bankama obezbijede stabilnu finansijsku situaciju i ove i tokom iduće godine koje će, kaže, biti izazovna.

“Zadužili smo se šest miliona kod Erste banke, prije nekoliko dana kod Univerzal banke 10 miliona, kamata je 5,9 odsto. Priopritet nam je da imamo aranžmane sa domaćim bankama one su dale svoje ponude i prvi dio inicijalnih sredsava za fiskalnu rezervu. Sredstva treba da dođu iz svih 11 naših banaka, jer imaju pravo i obavezu da zajedno sa državom rješavaju finasijske dubioze i otklonimo bilo kakve finansijske nestabilnosti”, ističe on.

U pregovorima su sa bankama, a koliko će se sredstava obezbijediti zavisi od emisije državnih zapisa.

“U mjeri u kojoj budemo prodali te zapise u toj mjeri će biti manje bilateralnih aranžmana. Na stolu su i neki aranžmani sa bankama koji su tradicionalni partneri kao Dojče bank, Sosijete ženeral, OTP grupa, bitno je da govorimo o jedinstvenom okviru koji se naslanja i na 2023. i da obezbijedimo jedan stabilan okvir za finasije”, kazao je ministar.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …