Abazović: Cilj je da se krene u izgradnju novih energetskih objekata

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović kazao je danas da Crna Gora ima ambiciju da gradi značajne energetske objekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako bi na taj način eliminisala disbalans između proizvodnje električne energije i urednog snabdijevanja i da bi sebe brendirala kao zelenu destinaciju.

Predsjednik Vlade Abazović je na Regionalnoj konferenciji o energetici, koja se u organizaciji Ambasade Kraljevine Norveške i države Srbije održava u Beogradu, kazao da je energetika vrlo aktuelna tema jer energetska kriza pogađa čitavu Evropu.

“Problem Crne Gore je disbalans i to što u jednom periodu godine proizvodimo električnu energiju, a u drugom dijelu je uvozimo. To je za nas neprihvatljiv koncept jer većina naših gradova ima više od 250 sunčanih dana godišnje. Cilj je da se krene u izgradnju novih energetskih objekata jer posljednjih 40 godina nismo gradili značajnije objekte. Naša ambicija je da imamo veliku aktivnost na izgradnji novih energetskih objekata, solarnih elektrana, vjetroelektrana i ideja da za početak gradimo skladišta za tečni gas u Luci Bar sa mogućnošću izgradnje centrale koja bi proizvodila električnu energiju”, kazao je predsjednik Abazović.

On je pozvao na regionalnu saradnju kada je riječ o projektima u energetici, pozvao norveške investitore i kompanije da učestvuju u projektima u Crnoj Gori, kako onim čija je planska dokumentacija već gotova tako i onim za koje se pokaže obostrani interes.

Abazović je rekao da će do kraja godine biti potpisan ugovor za vjetroelektranu “Gvozd” za koju se očekuje da će 2024. biti puštena u pogon.

“U planu je izgradnja solarne elektrana na Veljem Brdu kod Podgorice, vjetroelektrane kod Budve i solarne elektrane kod Ulcinja”, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Pored predsjednika Vlade Abazovića, na konferenciji su učestvovali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izaslanik premijera Norveške Andreas Eriksen, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i Dimitar Kovačevski, premijer Sjeverne Makedonije.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …