Za dionicu auto-puta vlada se zadužuje 200, a za garancije 160 miliona

Nastavak gradnje auto-puta Bar-Boljare državu Crnu Goru koštaće dodatnih 200 miliona eura koje će biti obezbijeđeno putem zaduženja, prenosi RTNK. To je navedeno u predlogu odluke o zaduženju koji je premijer Dritan Abazović kasno sinoć dostavio Skupštini Crne Gore. Kreditor za navedena sredstva utvrdiće se tokom godine, a novac će biti upotrijebljen za gradnju dionice autoputa Mateševo-Andrijevica i za obilaznicu oko Podgorice. Garancije koje će država izdati u narednooj godini planirane su na iznos od 160 miliona eura.

Država se u 2023. godini može zadužiti na iznos od 600 miliona eura za potrebe obezbjedenja nedostajućih sredstava u toj godini, putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu kao i/ili zakijučenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana, navedeno je u predlogu odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu.

U 2023. godini ukupna zaduženja države Crne Gore kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB),Evropske investicione banke (EIB). Međunarodne banke za obnovu I razvoj (IBRD) i Svjetske banke su 136 miliona i 200.000 eura.

Planirana su,između ostalih, i zaduženja za Ministarstvo odbrane u iznosu od 80 miliona eura i to za potrebe Vojske crne Gore u vidu nabavke opreme i sredstava, protiv oklopnih sredstava i samohodnih minobacača. Za potrebe Ministarstva zdravlja zaduženja će u narednoj godini iznositi 55.227.000 eura i to za finansiranje Projekta izgradnje. rekonstrukcije i opremanja zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Od ukupnog zaduženja, 160 miliona eura odnosi se na izdavanje garancija od čega najviše, odnosno po 30 miliona za kreditni aranžman između Željeznicke infrastrukture Crne Gore i evropske investicione banke (EIB), za potrebe finansiranja nabavke nove signalizacije na pruzi Bijelo Polje-Bar, zatim za kreditni aranžman između Crnogorskog elektroprenosnog Podgorica (CGES) i kreditora koji ce biti utvrden tokom godine za projekat izgradnje trafostanice 400/110 KV Brezna, te I za kreditni aranžman između EPCG I Njemačke razvojne banke za ugradnju A8 u HE “Perućica”.

Provjerite slična mjesta

Oboren pješak kod kružnog toka, prevezen u bolnicu

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila oko 10,30 časova u Šušanju, u blizini kružnog toka, …