Važna poruka Abazovića i Damjanovića u vezi budžeta

Vlada ostaje posvećena životnom standardu građana Crne Gore, saopšteno je na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen Predlog budžeta za 2023. godinu.
Premijer Dritan Abazović kazao je da su ostvareni impresivni rezultati na polju ekonomije te da će prvi put u istoriji BDP preći pet milijardi eura.
“U ovoj godini naša ekonomija imaće rast od 7,7 odsto. Budžet za narednu godinu veći je 165 miliona u odnosu na prošlu godinu i to je najveći budžet koji smo ikada imali. Opredijelili smo više novca za socijalna davanja, zdravstvo, penzionere i Vlada ostaje posvećena životnom standardu građana”, kazao je Abazović.
Abazović je ponovio da su socijalna davanja su na istorijskom maksimumu. Opredijeljeno je više novca za prosvjetu, poljoprivred, sport ali i zdravstvo.
“Budžetom je predviđeno osnivanje alimentacionog fonda, kao i nula eura dugovanja u Fondu za zdravstvo. Znate da je Fond za zdravstvo kuburio decenijama unazad. Bilo je velikih problema, ali je ideja da FZO imamo nula eura zaduženja, odnosno bude na nula eura ono što su potraživanja iz prethodnog perioda”, rekao je Abazović.
Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će rast zarada u realnom sektoru pratiti rast inflacije.
“U toku su pregovari sa reprezentativnim sindikatima i predstavnicima granskih kolektivnih ugovora. Tokom sedmice će se okončati ti razgovori. Mjera očuvanja standarda je u nivou ili iznad stope inflacije. Dok se ne okončaju pregovori sa relevantnim sindikatima, ne želim iznositi konkretne brojke”, kazao je Damjanović.
Damjanović je kazao i da se sa optimizmom ulazi u narednu godinu, bez obzira na krizu u svijetu.
“Zbog toga smo oprezno planirali prihode budžeta, veoma konzervativno, i to je ono što se mora ostavariti bez obzira kakvi budu uslovi. To ukazuje da postoji dodatni prostor da se kroz zakone radi i na širenju poreskog potencijala i da pokrijemo sve one potrebe koje nijesu male”,naveo je Damjanović.
Damjanović je poručio i da ćemo se zaduživati tamo gdje uslovi budu najpovoljniji, ističući da emisija obveznica sada ne dolazi u obzir zbog stanja na tržištu. Najavljuje i da će pregovori sa bankama biti javni i transparentni.
Abazović i Damjanović očekuju podršku budžetu u Skupštini Crne Gore, kako parlamentarne većine, tako i opozicije

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …