solana

Solana upisana kao državno vlasništvo, uskoro novi upravljač

Dokument koji je neophodan za sanaciju ulcinjske Solane, odmah po stupanju na dužnost , potpisao je direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Vladimir Martinović. To je potvrdio za RTCG. Njegov prethodnik Aleksandar Bulatović smijenjen je krajem oktobra, nakon što je označen kao osoba koja koči radove na Solani za koje je novac obezbijeđen iz stranih donacija.

Od kada se ne proizvodi so, nije jednostavno održati bogatstvo živog svijeta. Nasuprot idiličnih slika flamingosa i čaplji, sa jedne strane, na drugoj strani Solana izgleda ogoljeno i napušteno.

Nema tračnica, dresina, mašina, vagona – devastirana imovina je kao staro gvožđe rasprodata do 2020. godine, za cijenu višu od one koja je u privatizaciji plaćena za fabriku i preko 15 miliona kvadrata zemljišta. Nakon 86 godina, bio je to kraj fabrike soli.

No, nije bio kraj za Solanu, jer je već trajala i traje borba za očuvanje zaštićenog područja. Bez dotoka slane vode nestaje hrana za ptice, a dosad je ovdje registrovana 241 vrsta, što je oko 50% ukupnog broja vrsta ptica zabilježenih u Evropi.

Solana upisana kao državno vlasništvo

Najvažniji iskorak bilo je vraćanje Solane u državno vlasništvo, što se u junu ove godine i dogodilo.

Solana upisana kao državno vlasništvo

Najvažniji iskorak bilo je vraćanje Solane u državno vlasništvo, što se u junu ove godine i dogodilo.

Солана уписана као државно власништво Solana upisana kao državno vlasništvo (Foto: Privatna arhiva)
Premijer Dritan Abazović izjavio je da je nezabilježen slučaj do sada da je državi vraćena imovina vrijedna 200 miiona eura. On tvrdi da rješavanje imovinsko pravnih odnosa znači da država može nesmetano da pregovara o vraćanju proizvodnje i života na tom području.

“Glavni kamen spoticanja bila je vlasnička struktura. Mi smo zahvalni jer se to pitanje riješilo. MAVA fondacija je u tom trenuku odlučila da preko CZIP-a donira Vladi Crne Gore 500 hiljada eura. Mi smo odmah počeli kroz radno tijelo da radimo ne samo na projektu sanacije, već i drugim problemima u vezi sa Solanom”, kaže direktorica CZIP-a Jovana Janjušević.

Nabavljena je pumpa vrijedna 130 hiljada eura, bagera vrijedan 160 hiljada eura, počela je izrada geodetske podloge vrijedne 90 hiljada eura, a počinje i izrada projektne dokumentacije.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …