Šćekić najavio velike promjene kod zdravstvenog sistema i odnosa sa privatnicima

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je za “Dan” da je Nacrt izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti u završnoj fazi. Kako je najavio u izjavi za naš list, na drugačiji način će biti definisani i izmijenjeni modeli saradnje sa privatnim ustanovama, unaprijeđena stomatološka zaštita i omogućeni uslovi za digitalizaciju zdravstvenog sistema. On nije htio da detaljnije komentariše šta će biti konkretno promijenjeno novim izmjenama zakona u dijelu sklapanja ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama.

– Sve ću detaljnije saopštiti kada bude završen nacrt zakona naredne sedmice. Biće značajnih promjena u pravcu jačanja javnog zdravstva, vodićemo više brige o pacijentima, kako bi građani imali brzu i kvalitetnu zdravstveneu njegu. Sve će biti obuhvaćeno, reforma stomatološke zdravstvene zaštite, saradnja sa privatnim zdravstvenim ustanovama i uvođenje digitalizacije u zdravstveni sistem. Radna grupa još radi na nacrtu i nije u redu da saopštavam nešto što još nije zaokruženo. Tekst se još sređuje i traju komunikacije sa raznim činiocima. Tekst nacrta biće dostupan javnosti putem javne rasprave, a organizovaćemo i okrugli sto, o čemu će javnost takođe biti blagovremeno obaviještena i pozvana da uzme učešće u raspravi. Nakon finalizacije, Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti biće procesuiran Vladi na razmatranje i odlučivanje – kazao je Šćekić.

On je istakao da zdravstveni sistem Crne Gore procesom digitalizacije i praćenjem i primjenom savremenih tehnologija pravi nove, krupne korake koji će obezbijediti kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu građanima.

Uz podršku UNDP-a, realizujemo projekat informatizacije Kliničkog centra, kao i njegove integracije sa drugim informacionim sistemima u zdravstvu i drugim sektorima, koji je u završnoj fazi. Svjesni smo da je digitalizacija zdravstvenog sistema jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja. Država je već obezbijedila i nastaviće u kontinuitetu da obezbjeđuje sredstva za funkcionisanje zdravstvenog sistema, a nabavka ljekova i medicinskih sredstava jedna je od najvažnijih aktivnosti, na koju Vlada stavlja poseban akcenat. Kako je već saopšteno iz Montefarma, Fond za zdravstveno osiguranje im je 28. oktobra ove godine uplatio 13.750.000 miliona eura za nabavku ljekova i medicinskih sredstava, a sledeća uplata realizovana je već 9. novembra, kada je uplaćeno dodatnih 10.000.000 eura. Dakle, u periodu od samo desetak dana za nabavku ljekova i ostalih neophodnih medicinskih sredstava uplaćeno je gotovo 24.000.000 eura. Važno je da razumijemo da nakon uplate novca postoji određena zakonska procedura za realizaciju postupaka javnih nabavki, ali sam iz Montefarma dobio uvjerenje da će u tom periodu zalihe biti stabilne – saopštio je nedavno Šćekić.

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …