Poklon od države za rođendan: 750.000 građana dobija po 200 eura

Bundestag je prošlog petka odobrio savezni budžet za 2023. godinu.

Prema njemu bi oko 750 hiljada njemačkih građana od države za rođendan moglo da dobije 200 eura, javljaju njemački mediji.

Naime, vlada želi da podstakne odlazak mladih na kulturne događaje, prenosi Indeks.

“Želimo da otvorimo put kulturi. Želimo da zainteresujemo mlade za raznolikost kulture u našoj zemlji”, rekla je ministarka kulture Klaudija Rot iz redova Zelenih.

Radit će se o tzv. “kulturnoj propusnici” na kojoj će biti dostupno 200 eura, a tako bi trebalo da se podrži i kulturna industrija koja se i dalje bori s posljedicama pandemije. Sredstva su namijenjena za knjige, posjete muzejima i izložbama, bioskop, koncerte, pozorišne predstave itd, ali sprovođenje toga još uvijek nije u potpunosti jasno.

Pilot-projekat 100 miliona eura

Sredstva bi se mogla iskoristiti tokom dve godine, a institucije koje nude kulturne sadržaje moći će se registrovati putem internetske stranice, a biće dostupna i mobilna aplikacija.

Vlada će za pilot-projekat izdvojiti 100 milijuna evra, a “propusnicu” bi dobili svi građani koji 2023. godine napune 18 godina. Ako projekat bude uspješan, mogao bi se proširiti i na populaciju od 15 do 17 godina.

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …