Picula: Ova Skupština će teško izabrati sudije Ustavnog suda

nogo sam već puta u proteklih nekoliko mjeseci javno govorio o tome kako bi za stabilizovanje političkih prilika u Crnoj Gori najbolje rješenje bili vanredni izbori. Tako bi se mogla prekinuti skupštinska pat pozicija, a pobjednici bi stekli puni legitimitet za trasiranje jasnog smjera za Crnu Goru. A to je vjerujem i dalje evropski smjer, što podržava gotovo tri četvrtine građana zemlje – kaže u razgovoru za Pobjedu izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula. Ističe da ova Skupština teško može izabrati sudije Ustavnog suda.

Vlast je usvojila izmjene Zakona o predsjedniku uz flagrantno kršenje Ustava, kako bi Miodrag Lekić dobio mandat za novu vladu. Evropska unija je već osudila ovaj postupak, ali se postavlja pitanje kako zaustaviti ovu dvogodišnju devastaciju države Crne Gore i njenih institucija. Ulazimo li sa ovakvom vlašću u institucionalnu anarhiju gdje je sve moguće?

U Skupštini smo svjedočili presedanu koji zadire u ustavnopravna načela koja baštini Crna Gora. Ustavom zaagarantovana ovlašćenja predsjednika ne mogu se mijenjati donošenjem izmjena jednog zakona, već bi za to trebala postojati dvotrećinska većina svih poslanika Skupštine, kako nalaže crnogorski Ustav. Čak su i neki članovi tehničke vlade aludirali na nezakonitost postupanja Skupštine.

Gledajući dvije godine ovog sastava Skupštine, može se zaključiti kako originalna koalicija koja je na izborima došla na vlast, a kojoj se po potrebi pridružuju drugi, očito nije više zainteresovana za nekakav pozitivan pomak prema jačanju institucija Crne Gore i deblokadi pristupnog puta prema članstvu u EU. Mislim da se time čini izravna šteta svim građanima Crne Gore. U svakom slučaju, ovakvi postupci zadiru u sistem trodiobe vlasti.

Provjerite slična mjesta

Zbogom bankomati: Uveden novi sistem isplate

Podizanje gotovine za kupovinu postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obim gotovinskih plaćanja …