EPCG sprema novu sistematizaciju: Planiraju da stalno zaposle još 740 ljudi


Elektroprivreda radi na novoj sistematizaciji poslova i radnih mjesta, koja bi trebalo da bude završena u decembru, saznaje Pobjeda.

Ovo je druga sistematizacija koja se radi ove godine u najvećoj domaćoj kompaniji. Prva je završena u martu i u primjeni je od aprila ove godine, rađena je po komisijama, uz plaćanje savjetnika. Ovom drugom sistematizacijom u ovoj godini, kako saznaje Pobjeda, odlučeno je da se u stalni radni odnos prevedu sve osobe koje su zaposlili u proteklih godinu i po na određeno, po ugovoru o djelu i preko agencije.

Menadžeri
Primjeni prve ovogodišnje sistematizacije prethodilo je razrješenje 47 menadžera te kompanije i dovođenje novih 55 menadžera. Možda u ovoj odluci treba potražiti i korijen sadašnjih problema EPCG, koja nedostajuću struju uporno nabavlja po dnevnim cijenama, umjesto da uradi ono što je ta kompanija radila godinama – isplanira koliko će joj struje trebati u kojem periodu godine i dana i obezbijedi je na berzi fjučersima.

A koliko je važno da se na vrijeme obezbijedi struja pokazuje cijena fjučersa na berzi. Dakle, prosječna cijena fjučersa nabavljenih u prvih devet mjeseci ove godine na berzi u Budimpešti bila je 322 eura za megavatsat za narednu godinu, 202,5 eura za 2024. i 161,8 eura za 2025. godinu. Već početkom oktobra fjučersi za narednu godinu su koštali 519,8 eura za megavatsat, za 2024. godine 300,3 eura, a za 2025. godinu 219,6 eura. Pri tome, ovdje se radi o planiranoj kupovini struje unaprijed, jer na dnevnoj bazi megavatsat prestiže i 800 eura. Toliko EPCG, ali i državni budžet i sljedstveno tome građane Crne Gore koštaju menadžeri koji ne znaju trgovati električnom energijom u kompaniji koja se bavi proizvodnjom i prodajom električne energije.

Zapošljavanje
EPCG je u posljednjih godinu i po zaposlila ukupno 790 ljudi. Od toga 148 prije zvaničnog stupanja na snagu aprilskog pravilnika o sistematizaciji, a 642 nakon njegovog usvajanja. U ovom broju su i zaposleni u Solar gradnji, novom čedu EPCG, osnovanom da se bavi ugradnjom solarnih panela zainteresovanim domaćinstvima i kompanijama u projektima Solar 3000+ i Solar 500+.

I po tom drugom pravilniku EPCG nije mogla da stalno zaposli više od 110 ljudi, što je i uradila. Na određeno je, uz ranije zaposlenih 46 osoba, dodato još 51, po ugovoru o djelu zaposlili su 63 osobe i 48 preko agencije. U Solar gradnji lani je radila samo jedna osoba, ali ove godine je na neodređeno zaposlena 21, na određeno 466, po ugovoru o djelu 65 i jedna preko agencije.

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …