Četiri međunarodne Građevinske nagrade CEMEX crnogorskim projektima

Podgorica, 16. novembar 2022. – Čak tri od šest građevinskih projekata, koji su ove godine predstavljali Crnu Goru na međunarodnoj Građevinskoj nagradi CEMEX, osvojili su ukupno četiri nagrade na globalnom takmičenju koje više od decenije okuplja najuspješnije svjetske arhitekte i graditelje.

U kategoriji Javne i poslovne građevine drugo mjesto je odnijela Crnogorska akademija nauka i umjetnosti u Podgorici. Projekat izgradnje šetališta na rijeci Morači i rekonstrukcija Njegoševog parka u Podgorici osvojio je treće mjesto u kategoriji Zajednički prostori, dok je projekat gradnje mosta Moračica odnio čak dvije nagrade: prvo mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine, te posebno priznanje za Društvenu vrijednost projekta.

„Impresivno je kada projekti iz male zemlje stanu uz rame onima iz puno većih i odnesu ne jednu, nego čak četiri nagrade. Stoga mogu samo čestitati autorima nagrađenih projekata na ovim priznanjima, ali i na kreativnosti, te uspjehu u promociji gradnje u Crnoj Gori i regiji“, izjavio je prilikom dodjele nagrada Alen Voloder, predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska.

Crnogorski predstavnici na ovom međunarodnom takmičenju učestvuju od 2007. godine, te su tokom godina prikupili niz priznanja u globalnoj konkurenciji. Uz projekte nagrađene ove godine, do sada su četiri projekta osvojila međunarodnu Građevinsku nagradu CEMEX: porodična kuća u Stolivu koja je 2012. osvojila treće mjesto u kategoriji Održiva gradnja, stambena kuća u Bijelom Polju koja je 2018. osvojila treće mjesto u kategoriji Stambene građevine, te Chalet Jelovac u Kolašinu, koji je prošle godine osvojio drugo mjesto u istoj kateogiji. Prošle godine je nagrada za Održivu gradnju dodijeljena projektu Likovne akademije u Cetinju.

Međunarodni dobitnici CEMEX Building Award 2022. po kategorijama

U osnovnoj kategoriji – stambene građevine prvo mjesto osvojila je Casa Tejocote, Keretaro, Meksiko, drugo mjesto osvojila je stambeno-poslovna građevina u Kutini, iz Kutina, Hrvatska i treće Residencia Chwaliszewo, Poznan, Poljska.

U kategoriji javne i poslovne građevine prvonagrađena je Capilla de la Tierra, Jukatan, Meksiko, drugo mjesto zauzela je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Podgorica, Crna Gora, dok je treće pripalo Rehabilitacion Hotel „La Compania de Jesus“, Panama.

U kategoriji zajednički prostori prvo mjesto osvojila je Pilares Presidentes de Mexico, Meksiko Siti, Meksiko, drugo Jadin de la cubierta del Hospital Maternidad de O'Donnell, Madrid, Španija, a treće Izgradnja šetališta na rijeci Morači i rekonstrukcija Njegoševog parka, Podgorica, Crna Gora.

Kada je riječ o kategoriji Infrastrukturne građevine – prvo mjesto osvojio je Most Moračica, Podgorica, Crna Gora, drugo Conexion en la autopista Cebu – Cordova, Cebu, Filipini, a treće Teleo, Tuluz, Francuska; dok je četvrto mjesto pripalo Projecto de transito del tren ligero, Kairo, Egipat.

Nagradu u posebnoj kategoriji za održivu gradnju osvojio je Embajada Suecia en Mexico, Mekisko Siti, Meksiko, za pristupačnost Mi Macro Periferico, Jalisco, Meksiko, za društvenu vrijednost – Most Moračica, Podgorica, Crna Gora i inovacije u gradnji Centro Cultural „Quinta Montes Molina”, Jukatan, Meksiko.

Građevinska nagrada CEMEX uspostavljena je sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova u oblasti građevinarstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog učestvovanja u međunarodnoj građevinskoj kulturi. Proizvodi kompanije CEMEX Hrvatska prisutni su na tržištu Crne Gore već decenijama, a više od dvije decenije kompanija djeluje na tržištu Crne Gore kroz preduzeće CEMEX Montenegro A.D.

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …