Bajden: Malo je vjerovatno da je projektil koji je pao u Poljsku ispaljen iz Rusije

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da je malo vjerovatno da je projektil koji je pao u Poljsku, ubivši dvije osobe, ispaljen iz Rusije zbog putanje projektila.

Američki predsjednik je govorio na sastanku G20 na Baliju u Indoneziji, nakon što je sazvao hitan sastanak zapadnih lidera kako bi razgovarali o eksploziji na teritoriji NATO-a koja ima potencijal da rat u Ukrajini odvede u novu još opasniju dimenziju.

Upitan da li je projektil ispaljen iz Rusije, Bajden je rekao:

“Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju. Ne želim to da kažem dok potpuno ne istražimo. Ali malo je vjerovatno zbog njegove putanje da je ispaljen iz Rusije. Ali vidjet ćemo, vidjet ćemo”, izjavio je.

Poljsko Ministarstvo vanjskih poslova opisalo je projektil kao raketu “ruske proizvodnje”, frazu koja bi mogla uključivati ​​rakete zemlja-vazduh S-300 u posjedu Ukrajine.

“Složili smo se da podržimo istragu Poljske o eksploziji u blizini ukrajinske granice, i oni će se pobrinuti da shvatimo šta se tačno dogodilo”, rekao je Biden.

Biden je dao svoje kratke izjave nakon što je sazvao hitan sastanak grupe zapadnih lidera G7 kako bi razgovarali o implikacijama eksplozije u Poljskoj.

Na sastanku je istaknuta mogućnost da je napad predstavljao ruski napad na teritoriju NATO-a, nešto što bi moglo zahtijevati pozivanje na članke NATO-a o kolektivnoj samoodbrani.

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …