Usvojena rezolucija o ruskom plaćanju odštete Ukrajini: Crna Gora za, Srbija uzdržana

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) odobrila je rezoluciju kojom se Rusija poziva na odgovornost za kršenje međunarodnog prava zbog njene invazije na Ukrajinu, i na plaćanje odštete.

Za rezoluciju su glasale 94 od 193 države članice, protiv je bilo 14, dok su 73 zemlje bile uzdržane.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su glasale za, a Srbija je bila uzdržana.

Među zemljama koje su bile protiv su i Rusija, Kina, Bjelorusija, Iran i Sirija.

Bila je to najniži nivo podrške jednoj od ukupno pet rezolucija povezanih s Ukrajinom koje je usvojila Opšta skupština od ruske invazije 24. februara.

Rezolucija prepoznaje potrebu za uspostavom međunarodnog mehanizma za naknadu štete, gubitka ili povrede proizašle iz pogrešnih radnji Rusije protiv Ukrajine.

Preporučuje se da države članice, u saradnji s Ukrajinom, stvore međunarodni registar za dokumentovanje zahtjeva i informacija o šteti, gubitku ili povredi Ukrajinaca i imovini vlade koju je prouzrokovala Rusija.

Pravo veta Rusije u 15-članom Savjetu bezbjednosti blokiralo je najmoćnije tijelo UN-a da preduzme bilo kakve mjere otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju.

Ali nema veta u Generalnoj skupštini, koja je prethodno usvojila četiri rezolucije u kojima se kritikuje ruska invazija.

Za razliku od rezolucija Savjeta bezbjednosti, rezolucije Generalne skupštine nijesu pravno obvezujuće, ali odražavaju svjetsko mišljenje i pokazale su široko protivljenje ruskoj vojnoj akciji.

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …