U Podgorici otvoren Nacionalni trening centar za zaštitu i spašavanje

U Podgorici otvoren Nacionalni trening centar za zaštitu i spašavanje

Potvrda da Ministarstvo unutrašnjih poslova prepoznaje značaj ulaganja u sistem zaštite i spašavanja i ostvaruje vidljive rezultate na planu regionalne i međunarodne saradnje je i današnje otvaranje Nacionalnog trening centra za zaštitu i spašavanje, poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na svečanosti upriličenoj ovim povodom.

“Svjesni da klimatske promjene stvaraju izazove, na koje svaka država mora da ponudi adekvatan i pravovremen odgovor u cilju zaštite građana i materijalnih i kulturnih dobara, u kontinuitetu unapređujemo kapacitete ovog kompleksnog  sistema. Vjerujem da će Nacionalni trening centar pomoći subjektima zaštite i spašavanja da budu spremniji i obučeniji, a ono  što sa sigurnošću mogu konstatovati je da im hrabrosti i požrtvovanosti nije nedostajalo”, poručio je Adžić.

Prisutnima se obratio i v.d. generalnog direktora za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović, koji je kazao da se radi o savremenom centru koji će obezbijediti sprovođenje stručnog osposobljavanja i usavršavanja, te istakao da je otvaranjem centra uspješno finalizovan projekat “Safe together” koji je Direktorat za zaštitu i spašavanje  kao vodeći partner sproveo u saradnji sa gradovima Gradiška  (BiH) i Daruvar (R.Hrvatska). Podsjetio je da su sve projektne aktivnosti  sprovedene shodno planiranoj dinamici, a da su imale za cilj jačanje resursa za reagovanje u slučaju elemantarnih nepogoda i drugih nesreća u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Radomir Šćepanović, načelnik Direkcije za operativne poslove u Direktoratu za zaštitu i spašavanje je istakao zadovoljstvo što će zahvaljujući novootvorenom centru u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Direktorat za zaštitu i spašavanje, po ugledu na zemlje EU, organizovati i sprovoditi osnovne i specijalističke obuke, štabne vježbe, kao i obuke u cilju podizanja svijesti građana o smanjenju rizika od katastrofa.

Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić je zahvalio MUP-u i lokalnim upravama Gradiške i Daruvara što su se povezali u projektu „Safe together“, kao i Evropskoj uniji koja je prepoznala potrebu za ovakvom inicijativom.  Svjedoci smo da su priprema i prevencija nužne kada je u pitanju sprečavanje i saniranje posljedica elementarnih nepogoda, a zajedničkim radom afirmišemo koordinaciju i solidarnost, poručio je Jukić.

Ambasador R. Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić je, čestitajući na uspješnoj realizaciji ovog projekta,  istakao da je regionalno povezivanje od izuzetne važnosti, te izrazio očekivanje da će u narednom periodu Crna Gora nastaviti da unapređuje svoje kapacitete i time bude još jedan korak bliže svom strateškom cilju-članstvu u EU.

Adaptacija Nacionalnog trening centra realizovana je u okviru projekta „Safe together“, koji je Direktorat za zaštitu i spašavanje, u prethodne dvije godine, kao vodeći partner, implementirao sa projektnim partnerima Grad Gradiška iz BiH i grad Daruvar iz Hrvatske. Projekat se realizuje u okviru prekograničnog programa Intereg, IPA, Hrvatska – BiH – Crna Gora, čija je ukupna vrijednost 1.276,113,89 eura, od čega je ukupan budžet Direktorata za zaštitu i spašavanje iznosio 519.981,54 eura, pri čemu je 85% ili 441.967,30 eura pokriveno iz sredstava Evropske unije.

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …