EK: Crna Gora da razvije konkretne mjere za smanjenje sive ekonomije

Crna Gora je ostvarila dobar napredak i umjereno je spremna za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije. Nakon što je prošlu oštru recesiju 2020. godine privreda je zabilježila snažan oporavak u 2021. i nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini 2022. godine, ukazali su iz Evropske komisije (EK). To se navodi u dokumentu “Napredak ka ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za pristupanje EU: procjene Evropske komisije za 2022”, koji je objavljen na sajtu EK.

Kako se navodi, posljedice ruske agresije protiv Ukrajine do sada su bile ograničene, bez obzira na veoma važan doprinos ove dvije zemlje crnogorskom turizmu u prošlosti. Podstaknuta porastom globalnih cijena roba, piše u dokumentu, inflacija je značajno porasla.

“Vlada je usvojila ambiciozan program fiskalnih reformi nazvan Evropa sada kako bi podržala oporavak nakon pandemije, uz istovremeno pružanje fiskalnih stimulativnih mjera za ublažavanje tereta za domaćinstva zbog rasta cijena energije i hrane. Eksterne neravnoteže su značajno smanjene zahvaljujući povratku turizma, dok je situacija na tržištu rada počela da se poboljšava čak iako strukturni problemi i dalje postoje. Bankarski sistem je ostao stabilan, a nenaplativi krediti nisu značajno porasli u 2022. nakon što je 2021. istekao moratorijum na kredite usvojen u kontekstu krize zbog korona virusa”, navela je Evropska komisija. 

Dan

Provjerite slična mjesta

Radojičić: Distrikt Srbija i Crna Gora potpisao sporazume sa Južnom Afrikom, Bocvanom, Mozambikom i Esvatini

Guverner Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić prisustvovao je sa svojim timom na …