Uvozni sir tri puta skuplji, ali ga CG građani radije kupuju

Uprkos brojnim apelima da kupujemo domaće, čini se da većina građana u marketima prvo posegne za proizvodima iz uvoza. Takav je slučaj i sa crnogorskim sirom, koji je skoro duplo jeftiniji u odnosu na uvozne, i koji bi, kad bi naučili da cijenimo svoje, mogli i da izvozimo i da od toga dodatno prihodujemo.

Cijene u Crnoj Gori za godinu su zvanično porasle 16 odsto, koliko prema podacima Monstata iznosi inflacija u septembru u odnosu na isti mjesec lani. No, pri kupovini hrane utisak je da je za istu količinu novca potrošačka korpa prepolovljena. Danas duplo praznija.

Najviše su rasle cijene mlijeka, sira i jaja zbirno oko 37 odsto. Konkretnije, prošle smo godine za 20 eura kupovali četiri kilograma punomasnih sireva, ove samo dva. Preostala dva kilograma je umjesto nas pojela inflacija.

A, za dobru ishranu nijesu nam potrebni edameri i gaude. Dovoljan je pljevaljski sir, koji je i kvalitetniji i duplo jeftiniji od uvoznih, kažu njegovi proizvođači.

Proizvođači mladog sira su za godinu cijenu podigli tek za euro, pa kilogram sada prodaju za pet eura. To je, kažu, preniska cijena s obzirom na uloženi rad i trud i od resornog ministarstva očekuju neophodnu pomoć i podršku.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Podignuta optužnica protiv Olivere Injac

Specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović, kao postupajući tužilac, podigla je optužnicu protiv Olivere Injac, bivše …