Sjutra novi štrajk u Telekomu: Traže veće plate

Zaposleni u Crnogorskom Telekomu stupiće sjutra u štrajk, navio je Štrajkački odbor.
Oni navode da u štrajk stupaju kako bi zaštitili svoja radna i egzistencijalna prava od, kako su kazali, kontinuiteta dokazanih nezakonitosti i bahatog ponašanja menadžmenta, koji od 2019. godine preduzima brojne aktivnosti suprotne zakonu sa ciljem ukidanja stečenih prava zaposlenih sadržanih u Kolektivnom ugovoru, a posebno s ciljem eliminisanja socijalnog dijaloga i uloge Sindikata.

“Imajući u vidu da nas prati glas da radimo u jednoj od najprofitabilnijih kompanija u Crnoj Gori, što je istina, važno nam je da crnogorska javnost zna da uprkos ostvarivanju tako visokog profita, zaposlenima od 2008. godine pa do danas nije povećana cijena rada u Crnogorskom Telekomu. Čak i sada, i pored činjenice da je u tom periodu inflacija dostigla iznos 48%, menadžment ostaje gluv na naše zahtjeve i smatra ih neoprdavdanim. Zbog toga su zarade i standard zaposlenih prepolovljeni, dok Menadžment i dalje pokušava da uštedama na teret zaposlenih poveća profit vlasnicima i tako opravda svoje visoke zarade i bonuse”, navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora.

Kažu i da je od dolaska te multinacionalne kompanije (2005. godine) broj zaposlenih smanjen za dvije trećine, čime se drastično povećao obim posla zaposlenima koji su ostali u kompaniji.

“No i pored toga, zaposleni u kompaniji su, svih prethodnih godina, vlasnicima kapitala ostvarivali profit koji je davno premašio iznos od pola milijarde eura. Po osnovu pozitivnog poslovanja menadžment je svake godine, pored veoma visokih zarada, sebi isplaćivao bonuse, akcionarima je dijeljena dividenda, dok jedino zaposleni, koji su najvažniji resurs i činilac ove Kompanije, za sve to vrijeme nijesu dobili ni cent povećanja cijene rada”, navodi se u saopštenju.

Zaposleni ističu da ne traže ništa više osim zadržavanje davno stečenih prava koja su i do sada egzistirala u Kolektivnim ugovoru CT-a, uz zahtjev za zaštitu vrijednosti zarada od njihovog postojećeg i daljeg obezvrjeđivanja.

Poručuju da su za štrajk dobili snažnu podršku od sindikata iz zemlje i svijeta, pri čemu posebno ističu podršku kolega iz UNI Global Union, Ver.di, One Telekom Union (OTU), Regionalnog sindikalnog savjeta “Solidarnost” i Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

O svemu su, kažu, obavijestili Vladu Crne Gore, većinskog vlasnika Deutsche Telekom i Ambasadu SR Njemačke, izražavajući očekivanje da će svojim posredovanjem doprinijeti okončanju štrajka u Crnogorskom Telekomu za dobrobit kompanije i svih zaposlenih.

“Jedno je sigurno, zaposleni će istrajati u ostvarenju štrajkačkih zahtjeva svjesni značaja ovog trenutka za očuvanje njihove profesionalne i lične egzistencije”, zaključuje se u saopštenju Štrajkačkog odbora Crnogorskog Telekoma.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …