Šef turske policije: Uhapsili smo osumnjičenog za napad

Turski ministar unutrašnjih poslova optužio je Kurdistansku radničku partiju (PKK) za bombaški napad na prometnu ulicu u Istanbulu u kojem je poginulo šest osoba. Suleyman Soylu je otkrio da je osumnjičeni uhapšen.

Šest ljudi je poginulo, a 81 je povrijeđena kada je u poznatoj pješačkoj ulici u Istanbulu, Istiklal, eksplodirala bomba. Turski predsjednik je napad opisao kao teroristički čin.
“Osumnjičeni je uhapšen”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu u izjavi koju je u ponedjeljak objavila novinska agencija Anadolija.

“Prema našim nalazima, odgovorna je teroristička organizacija PKK,” rekao je on.

Turski zvaničnici su u nedjelju navečer kazali kako vjeruju da je napad izvela žena koja je, prema snimcima nadzorne kamere, sjedila 45 minuta na mjestu eksplozije na šetalištu Istiklal, a minut nakon što je otišla došlo je do eksplozije. Uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera utvrdili su da je žena ostavila vreću sa eksplozivom i otišla.

Iako je centar Istanbula u prošlosti bio na meti terorista, do sada nijedna grupa nije zvanično preuzela odgovornost za posljednji napad.

PKK, koju je Ankara, kao i njeni zapadni saveznici, stavila na crnu listu kao terorističku organizaciju, nastavila je s pobunom za kurdsku samoupravu u jugoistočnoj Turskoj od 1980-ih.

Klix

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …