Ministri EU danas o Crnoj Gori; Mrdović: Političari zbog ličnih interesa proizveli krizu


Ministri vanjskih poslova EU danas će na sastanku u Briselu posebnu pažnju posvetiti političkoj situaciji u Crnoj Gori

I Evropskoj uniji je jasno da su politički odnosi u Crnoj Gori opasno prešli crvenu liniju i da zemlja nikada nije bila dublje u političkoj i ukupnoj institucionalnoj krizi, kazala je Ines Mrdović iz NVO Akcija za socijalnu pravdu. Kako je ocijenila, to jasno pokazuje i najava da će se šefovi diplomatija na svom samitu baviti i političkom krizom u Crnoj Gori.

– Naši političari pokazuju da su radi sopstvenih interesa spremni da zgaze bilo koju vrstu javnog, odnosno interesa svih građana. Ponovo se demonstrira da su partijski interesi sveta pisma, a građani su obično negdje na dnu agende – kaže Mrdović za “Dan”.
Ministri vanjskih poslova EU danas će na sastanku u Briselu posebnu pažnju posvetiti političkoj situaciji u Crnoj Gori, aktuelnim tenzijama između Beograda i Prištine i perspektivama za Bosnu i Hercegovinu, objavljeno je na sajtu EU.

Na sastanku u Briselu biće sagledan angažman EU u regionu od posljednje rasprave u maju, a razgovaraće i o pitanjima poput usklađivanja Zapadnog Balkana sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije, pomoći EU u toj oblasti i aktuelnoj energetskoj krizi.

Sastanku Savjeta EU za spoljne poslove predsjedavaće visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

– Kakve god poruke da se pošalju iz Brisela ka zvaničnoj Podgorici, tj. jednako vladajućim partijama i opozicionim grupama, ne treba previše očekivati da će to dublje doprijeti do naših političara, osim u onoj mjeri u kojoj se to poklapa sa pojedinačnim partijskim interesima. Za to vrijeme duboka politička i institucionalna kriza nastaviće da razdire društveno biće ove zemlje – rekla je Mrdović.

Haos najviše odgovara DPS-u

Mrdović smatra da institucionalni haos u zemlji najviše odgovara DPS-u jer mu vlast izmiče iz ruku.

– Nesporno je da Đukanoviću vrijeme curi. A, ako je suditi po trenutnim signalima koji dolaze iz njemu bliskog partijskog i savezničkog kruga, a čiji kurs on čvrsto usmjerava, izgleda da on postaje svjestan da predsjednička trka za kandidata njegove struje, bilo sa njim kao kandidatom ili nekim drugim kandidatom, može označiti posljednji i gubitnički politički ples – kazala je naša sagovornica.

Ona ističe da naši političari izgleda zabijaju glavu u pijesak pred činjenicom da se politička kriza već snažno preliva na finansijske aspekte u zemlji.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …