Borelj: Veoma smo zabrinuti za situaciju na Z. Balkanu, nazire se nekoliko kriza


Veoma smo zabrinuti za situaciju na Zapadnom Balkanu, nazire se nekoliko kriza, i partneri osjećaju direktni štetni uticaj ruske agresije na Ukrajinu u ovom regionu, zbog čega ćemo pojačati naš angažman jer Zapadni Balkan ostaje naš najvažniji geostrateški prioritet – kazao je na konferenciji za medije visoki predstavnik Evropske unije za bezbjednost Žozep Borelj nakon sastanka Savjeta za vanjske poslove.

Ističe da insistira na tome da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a to je, kako dodaje, i poruka poslata uoči Samita EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. decembra.

Govoreći o odnosima Kosova i Srbije ocijenio je da je to najozbiljnija i najopasnija kriza od 2013. godine.

Obje strane treba da pokažu spremnost da se smire tenzije. Nije prihvatljivo da nijedna strana prekrši obaveze iz dijaloga – istakao je Borelj i dodao da će pregovarači obje države početi sa radom večeras u Briselu.

Kosovski Srbi, prema njegovim riječima, treba da se vrate u institucije, a kosovske vlasti da pokažu spremnost na dogovor.

S obzirom na to da, kako je rekao, obje države žele biti dio Evropske unije, onda se od njih očekuje i evropsko ponašanje.

To je osnovni preduslov. Moraju odrediti kojim putem žele ići – prema EU ili prema prošlosti – poručio je Borelj.

Na sastanku su se fokusirali i na hibridne prijetnje usmjerene na region i odlučili da pomognu partnerima sa hibridnim napadima.

Osuđujemo sajber napade u Crnoj Gori i Albaniji – rekao je Borelj i naveo da će tražiti više podrške za Crnu Goru da se suoči sa tim.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …