Abazović: Razmisliti o kupovini objekata za ambasade na kredit

remijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da su visoki troškovi za diplomatsko-konzularnu mrežu, te da bi trebalo razmisliti o kupovini objekata u državama u kojima će Crna Gora uvijek imati predstavništva.

– Postoje neke boljke koje MVP ima od ranije koje se odnose na troškove za diplomatsko-konzularnu mrežu. Moramo razmišljati da imamo svoje objekte  u državama u kojima ćemo uvijek imati predstavništva. Kad bi ih kupili i na kredit – to bi nam se više isplatilo nego što značajna sredstva izdvajamo za zakupnine koje su izuzetno skupe. Govorim o svjetskim metropolama, odnosno državama koje će uvijek postojati u diplomatskoj mreži – rekao je Abazović na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je usvojen Prijedlog budžeta za 2023. godinu.

On smatra da treba posebno da posebna pažnja treba da se posveti tzv. local-stuffu koji radi po ambasadama, a koji nije osiguran.

– Radi se o ljudima koji daju doprinos, ne samo u poslovima koje imaju, već i promovišu našu zemlju. Zaslužuju tretman, u najmanju ruku, onakav kakav bi im i zemlje u kojima žive omogućile – naveo je Abazović.

On je istakao da postoje države i koje daju besplatno prostor za ambasade, te da to Crna Gora nije koristila do sada.

– Postoje države koje samo žele da imaju predstavništva drugih država na svojoj teritoriji i neko to obezbjeđuje na tri godine, a neko trajno. Ne vidim razlog zašto to ne bi obezbijedili – naglasio je Abazović.

Ukoliko se uvedu vize, Abazović smatra da će Ministarstvo vanjskih poslova postati jedno od najprofitabilnijih u državi.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković podržao je Abazovićev prijedlog i kazao da bi Vlada odmah trebalo da donese tu odluku.

– Da je 2006. godine Crna Gora kupovala te ambasade dosad bi bile otplaćene uz data sredstva i vrijedjele bi duplo više nego tada – rekao je Joković.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …