Uprkos odluci Ustavnog suda: Građani i dalje plaćaju podsticaje privatnicima za struju

Iako je Ustavni sud krajem jula donio odluku da uredba o vjetroelektranama U-II br. 49/20, nije u skladu sa aktuelnim zakonom o energetici i Ustavom i ukinuo je, to ništa nije promijenilo u sistemu podsticaja za obnovljive izvore energije (OIE) odnosno vjetroelektrana (VE). Odnosno, građani i privreda i dalje će nastaviti da plaćaju podsticaje za OIE.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) prethodne sedmice je obavijestila javnost da je ta uredba ukinuta, a tragom te informacije pitali smo Službeni list kada je ta odluka objavljena i Ministarstvo kapitalnih investicija šta će ta odluka značiti za građane. Iz MKI su objasnili da su podsticaji za OIE i dalje na snazi i da se plaćaju, uprkos ukinutoj uredbi.

Iz resornog ministarstva istakli su da ukinuta uredba nije bila u skladu sa važećim zakonom o energetici, te da je zakon na osnovu kojeg je donijeta ova Uredba prestao da važi pošto je Skupština 24. saziva na petoj sjednici prvog redovnog zasjedanja dana 22. aprila 2010. godine, donijela novi Zakon o energetici, koji je stupio na snagu 14. maja 2010. godine.

Nakon toga i zakon iz 2010. godine je prestao da važi pošto je Skupština 28. saziva, na drugoj sjednici drugog redovnog zasjedanja 29. decembra 2015. godine, donijela novi Zakon o energetici, koji je stupio na snagu 28. januara 2016. godine, shodno odredbi člana 261 tog zakona. Polazeći od činjenice da je saglasno odredbi člana 235 stav 1 Zakona o energetici rok za usklađivanje propisa sa tim zakonom istekao 28.1.2017. godine, a osporena Uredba nije usaglašena u roku određenom tim zakonom, Ustavni sud je utvrdio da ista nije u saglasju sa zakonom i da su se stekli uslovi za njeno ukidanje, istakli su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz resora na čijem je čelu ministar Ervin Ibrahimović navode da je uredbom o vjetroelektranama je bio uređen postupak mjerenja i istraživanja potencijala vjetra, definisanje zemljišta za mjerenje i istraživanja potencijala vjetra, postupak izgradnje vjetroelektrane i njenog priključenja na elektroenergetski sistem, kao i preuzimanje i otkup električne energije.

– Kako je odredbama važećeg zakona uređeno pitanje mjerenja i istraživanja potencijala obnovljivih izvora energije, postupak priključenja vjetroelektrane na elektroenergetski sistem, preuzimanje i otkup električne energije iz vjetroelektrane dalje važenje Uredbe o vjetroelektranama u pravnom sistemu nije imalo smisla, poručuju iz MKI.

Iz MKI ističu da su investitori tokom realizacije izgradnje vjetroelektrana ispoštovali propise koji su u tom trenutku bili na snazi.

Dan

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …