Najavljeno povećanje poreza: “Svi da se žrtvuju”

Britanski ministar finansija Džeremi Hant, uoči objave plana budžeta, najavio je povećanje poreza i zatražio od građana da se žrtvuju.

“Svi ćemo, plašim se, plaćati malo veći porez. Tražićemo od svih da se žrtvuju, ali moramo da priznamo da postoji granica koliko možete da tražite od ljudi sa najnižim prihodima”, rekao je Hant za Skaj njuz.

On je naveo da će ove nedjelje predložiti povećanje poreza i smanjenje potrošnje kako bi pokazao da Velika Britanija može da popravi javne finansije i obnovi ekonomski kredibilitet, nakon haosa na finansijskom tržištu koji je izazvala vlada bivše premijerke Elizabet Tras, dodaje Rojters.

Upozorio je na velika smanjenja zaposlenih u javnih službama i rekao da će biti donijete “veoma teške odluke”, ali da njegov plan predviđa “put kroz teška vremena”, prenosi Gardijan.

Hant je rekao da bi siromašnija domaćinstva trebalo da budu pošteđena “veće patnje” i najavio da će smanjenje zaposlenih u javnom sektoru biti uravnoteženo, prenosi Rojters.

Hant je za Sandej tajms rekao da će najbogatiji morati da plate svoj dio.

On je rekao da se nada da će predstojeća recesija, za koju se predviđa da će biti najduža u istoriji, biti blaža i da će brže proći.

Poručio je da će se vlada obračunati sa “nečuvenim rasipanjem” javnog novca, ublažiti “tragediju” ekonomske politike Tras i obezbediti sigurnost za porodice i preduzeća.

Provjerite slična mjesta

Važno saopštenje CBCG i Svjetske banke

„Centralna banka Crne Gore uspješno je obavljala svoju funkciju u prethodnom periodu koga su obilježili …