Laković-Drašković: EU bi mogla da digne ruke od CG ako poslanici ne sačekaju mišljenje Venecijanske komisije

koliko bi izmjene Zakona o predsjedniku stupile na snagu, odnosno, ukoliko se ne sačeka mišljenje Venecijanske komisije i poslanici ne shvate poruke naših evropskih partnera, Evropska unija bi mogla potpuno da digne ruke od Crne Gore, ocijenila je pravnica Marijana Laković-Drašković.

Put kojim  je krenuo 41 poslanik crnogorskog parlamenta, prema njenoj ocjeni, nije evropski, a kako dodaje – to bi trebalo da znaju svi građani građanke.

– Narušava se ravnoteža između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, a jedan dio izvršne vlasti, koju vrši predsjednik Crne Gore, uzurpirala je zakonodavna vlast. Ako bi zakon stupio na snagu i počeo da se primjenjuje to bi bio ustavni puč – poručila je Laković-Drašković u izjavi za Gradsku Radio Televiziju.

Meko pravo se ne smije ignorisati

Pravnik Miloš Vukčević kazao je da mišljenje Venecijanske komisije nije pravno obavezujuće, ali da spada u grupu mekog prava koje proizvodi pravno dejstvo i koje se ne smije ignorisati.

– Ukoliko parlamentarna većina ne postupi po mišljenju Venecijanske komisije, poslala bi poruku da je protiv evropskih integracija Crne Gore, da ne uvažava mišljenje tako važnog savjetodavnog tijela Savjeta Evrope, čija je Crna Gora država članica – kazao je Vukčević.

Vukčević kaže da je izmjene Zakona o predsjedniku ranije trebalo poslati Venecijanskoj komisiji, dok su bile u izradi. Dodaje i da bi sve bilo drugačije da Ustavni sud funkcioniše.

– Siguran sam da bi Ustavni sud u nekom brzom roku ocijenio da je riječ o neustavnom zakonu. Međutim, u ovakvoj situaciji imate jednu vrstu institucionalne i pravne krize i kad imate nefukniconalan Ustavni sud u ovakvim situacijama, najbolje rješenje je skratiti mandat Skupštini, odnosno vratiti mandat građanima – ocijenio je on.

Struka objašnjava da predsjednik, s obzirom da se na izborima bira neposredno, ima veći legitimitet od ostalih institucija.

– Imate situaciju da se jednim zakonom derogiraju ustavne nadležnosti Predsjednika države što je propisano Ustavom, a to je da predsjednik predlaže mandatara. To je njegova ustavna nadležnost. Ovdje imate situaciju da je 41 poslanik prigrabio tu nesporno ustavnu nadležnost predsjednika – zaključio je Vukčević.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …