Kovač: Zatvori prebukirani, hitno potreban objekat u Mojkovcu

Ministar pravde Marko Kovač kazao je tokom jučerašnje posjete zatvoru u Bijelom Polju da Ministarstvo pravde uspješno sprovodi niz aktivnosti u cilju unapređenja infrastrukture u kompleksu UIKS-a. Najznačajniji projekat, kako je rekao, realizuje se u Mojkovcu, a u pitanju je izgradnja zatvora za sjevernu regiju, koji će imati smještajni kapacitet za 200 lica lišenih slobode i 120 zaposlenih.

– Nadamo se da će ove aktivnosti makar djelimično riješiti problem prebukiranosti u crnogorskim zatvorima, čime će se unaprijediti uslovi za boravak lica lišenih slobode i osuđenih. Nastavlja se s ulaganjem u rekonstrukciju zatvora u Bijelom Polju, tako da će ostati kao potreba u daljem funkcionisanju zatvorskog sistema u Crnoj Gori. Zatvor u Mojkovcu će doprinijeti rasterećenju i poboljšanju uslova zatvorske populacije. U toku je revizija projekta, uz nadu da će sve to biti završeno za neka tri-četiri mjeseca, kako bi se konačno krenulo u realizaciju projekta koji čeka nekoliko godina zbog nekih proceduralnih nedostataka – naglasio je ministar pravde.

Prema njegovim riječima, projekat izgradnje zatvora u Mojkovcu mora se nastaviti iako je možda bilo i nekih drugih opcija – proširenje postojećih kapaciteta u Podgorici ili nešto drugo.

– Zatvor u Mojkovcu će biti rađen u skladu sa najsavremenijim standardima kao novi infrastrukturni objekat, koji će doprinijeti poboljšanju uslova. U UIKS-u sada imamo preko 400 pritvorenika i taj broj je veći nego što dozvoljavaju evropski standardi, zbog čega su nam prijeko potrebni novi smještajni kapaciteti. Zahvalan sam novom rukovodstvu UIKS-a na predanom radu i pored svih izazova s kojima se susreću, uz ohrabrenje da svoje poslove i dalje vrše stručno i profesionalno – kazao je Kovač.

Gradiće četiri objekta u Spužu

Očekuje se da do kraja godine, uz podršku EU, kroz IPA 2018, započne projekat kojim je predviđena izgradnja četiri objekta u UIKS-u – specijalne bolnice, prijavnice, multifunkcionalnog objekta i otvorenog zatvora. Ostvarivanjem ovih projekata na sveobuhvatan način će se unaprijediti sistem izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori, sa aspekta jačanja operativnih institucija, kao i primjene dobrih praksi i poštovanja najsavremenijih standarda u oblasti izvršenja krivičnih sankcija. To je od velikog značaja zbog usaglašavanja našeg sistema sa kriterijumima poglavlja 23 i 24 pristupanja EU, rekao je Kovač i dodao da je u planu ugradnja solarnih panela na objektima UIKS-a, čime će se u značajnoj mjeri poboljšati energetska efikasnost, odnosno smanjiti ukupni izdaci, i otvoriti prostor da se ta ušteđena sredstva upotrijebe u druge namjene.

Dan

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …