Ko prekrši zakon o Njegoševom danu kazna do 20.000 eura

Vlada i dio poslanika Skupštine Crne Gore različito tumače isti Zakon. Bura oko državnog praznika kulture Njegoševog dana rođenja 13. novembra danima ne jenjava. Zakonom o državnim i drugim praznicima propisano je da se 13. novembra kao državni praznik praznuje Njegošev dan, crnogorski praznik kulture. Tim zakonom je propisano je da se ovaj praznik praznuje samo jedan dan i to na dan praznika, poručili su iz Vlade Crne Gore. Sa tim stavom se ne slažu Demokrate, na čiju inicijativu je Zakon usvojen, i predsjednica Skupštine Danijela Đurović kadar SNP-a. Za one koji prekrše ovaj Zakon kazne se kreću od 100 eura do 20.000 eura, piše portal CdM.

Đurović i Demokrate smatraju da kako 13. novembar ove godine “pada” u nedjelju i ponedjeljak treba da bude neradan dan. Za Vladu je to neprihvatljivo.

Ovo je samo još jedan pokazatelj da je Crna Gora u dubokoj političkoj krizi.

“Najbolji dokaz u kakvom rasulu su nam institucije je i činjenica da se i praznici obilježavaju kome kako ćef. A ko bi još i trebao poštovati bilo šta u državi u kojoj su suspendovali Ustav, time i sve ostale zakone”, ocijenio je poslanik SDP-a Adnan Striković.

Zvanično neradni dan je 13. novembar nedjelja, ali je predsjednica Skupštine odlučila da paralament povodm tog praznika neće raditi ni u ponedjeljak 14. novembra.

“Skupština Crne Gore neće raditi u ponedjeljak, 14. novembra 2022. godine, povodom obilježavanja Njegoševog dana – crnogorskog praznika kulture”, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Demokrate su saopštile da ni njihove kancelarije neće raditi u ponedjeljak 14. novembra.

“Kancelarije Demokrata neće raditi ni u jednoj opštinskoj organizaciji u ponedjeljak 14. novembra zbog praznovanja praznika crnogorske kulture Njegoševog dana rodjena koji je ustanovljen Zakonom koji je Skupština Crne Gore usvojila upravo na predlog Demokrata”, saopštili su iz partije.

U ponedjeljak 14. novembra neće raditi ni Crnogorski elektrodidtributivni centar CEDIS ni Elektroprivreda Crne Gore. Na čeku tih komapnija su Vladimir Čađenović i Nikola Rovčanin iz Demokrata.

Čađenović je obavijestio zaposlene da, povodom Njegoševog dana, koji se obilježava u nedjelju 13. novembra, neće raditi ni u ponedjeljak 14. novembra. On je tim gestom prekršio Zakon o državnim praznicima jer je po tumačenju Vlade državni praznik samo 13. novembar.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnikola.r.john%2Fposts%2F10223116649970198&show_text=true&width=500

“Što je kršenje jednog malog zakona kad “oslobodioci”krše Ustav jednom sedmično. Divljanje DF parlamentarne većine ima sve kreativnije forme. Sad svaki “oslobodilac”može slobodnom voljom da odluči da li zakon za njega važi. Prava demokratija Ima li što u državi da nijesu “đavolu dali”?”, napisao je na Twitteru generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Šta piše u Zakonu: 

Zakonom o državnim i drugim praznicima propisano je da se 13. og novembra kao državni praznik praznuje Njegošev dan, crnogorski praznik kulture. Navedenim zakonom propisano je da se ovaj praznik praznuje jedan dan i to na dan praznika, te je shodno tome povodom Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture neradni dan nedjelja, 13. novembar, saopšteno je iz Ministarsva rada i socijalnog staranja.

Print screen
Print screen

Podsjećaju da je članom 2 predmetnog zakona propisano da se državni i drugi praznici praznuju dva dana i to na dan praznika i narednog dana, a nadalje se u članu 3 propisuje da su praznični dani neradni, te da ukoliko je praznik nedjelja, neradna su dva naredna dana i da ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan.

“Međutim, Zakonom o državnim i drugim praznicima u članu 3b (“Sl.list CG” br. 145/21) propisan je izuzetak od prethodno navedenog pravila koji glasi da izuzetno od člana 2 i člana 3 st. 2 i 3 citiranog zakona, praznik 13. novembar – Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, praznuje se jedan dan i to na dan praznika, te je shodno tome neradni dan nedjelja 13. novembar”, saopšteno je ranije iz ovog resora.

Kazne od 100 do 20.000 eura

Za onekoji prekrše ovaj zakon predviđene su slhedeće kazne:

Novčanom kaznom od 1000 do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako obavlja rad u praznične dane suprotno ovom zakonu.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 100 do 1000 eura.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 200 do 2000 eura.

Međutim, kakva je trenuta situacija u Crnoj Gori postavlja se pitanje, da li će se pokretati pitanje odgovornosti onih koji svesno krše ovaj zakon.

Izvor: CdM

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …