Image: 295517244, License: Rights-managed, Restrictions: Release Info: NR Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Lilian Henglien / Carte Blanche / Profimedia

500 godina ista cijena: Idilični kvart u kojem najam stana košta – 88 centi godišnje

Mada zvuči nevjerovatno, u idiličnom njemačkom naselju Fugerei cijena najma stana se nije promijenila od 16. vijeka, a iznosi 88 centi godišnje, piše Pun kufer.

Naselje iz snova nalazi se u bavarskom gradu Augsburg. To je ujedno i jedan od najstarijih gradova Njjemačke, čemu svedoči i njegovo ime: naime, osnovan je po odredbi rimskog cara Avgusta kao vojni logor. Već tada je tu živjelo oko 10.000 ljudi, a ubrzo je postao i jedan od najvećih gradova Svetog rimskog carstva.

Ali iako prosperitetan, grad je imao svoj dio siromašnih građana. Za njih se pobrinula uticajna i moćna bankarska porodica Fuger koja je u 16. veku uložila novac u gradnju posebnog naselja Fugerei za ne tako imućne. Među njima su bile udovice, beskućnici i osiromašene zanatlije, ali ne i prosjaci.

Stanovnici naselja plaćali bi godišnji najam u iznosu od svega 88 centi, a uz to su bili dužni da „odrade“ tri molitve dnevno za članove porodice Fuger i da obavljaju poslove u zajednici na pola radnog vremena. Velika važnost pridavala se duhu zajedništva i solidarnosti, što se osjeća i danas. Stanovnici jedni za druge obavljaju usluge, međusobno se pomažući i družeći se.

Nova.rs

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …