Važno saopštenje ministra Damjanovića i Svjetske banke

Ministar finansija mr Aleksandar Damjanović sa saradnicima, održao je završni sastanak sa Kristoferom Šeldonom, šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru  i analitičarima te institucije, u okviru misije posvećene usaglašavanju partnerskog okvira za ugovaranje zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL aranžman).

Fokus daljeg rada dvije institucije, kako je saopšteno na sastanku, je definisanje održivog makroekonomskog okvira i kreiranje programa reformi koji će imati snažan fiskalni oslonac i obuhvatiti mjere koje se direktno odražavaju na rast, konkurentnost ali i zaštitu životne sredine.

Ministar Damjanović iskazao je spremnost da u punom kapacitetu odgovori na sve izazove koji reformski proces nameće, ostajući dosljedan opredjeljenju Vlade da uz očuvanje osnovnih poreskih stopa i zarada u javnom sektoru, kao i restriktivno i konzervativno planiranje prihodne strane, umanji negativan efekat inflacije na aktivnosti privrede i životni standard građana. Ministar je ukazao da je svakako prepoznat prostor za jačanje prihodne strane budžeta prvenstveno kroz mjere poreske politike i širenje poreskog obuhvata, te da će racionalizacija potrošnje biti dovedena do optimalnog nivoa, kao i da će se još radikalnije raditi na suzbijanju sive ekonomije.

Gospodin Šeldon je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Crnom Gorom, ocijenivši da je sastanak dobar nastavak razgovora započetih prilikom godišnjih sastanaka u Vašingtonu, dodavši da je tim  Svjetske banke tu da pomogne Crnoj Gori da kreira dobru fiskalnu poziciju i lagodnije upravlja deficitom.

 Takođe je prenio spremnost institucije koju predstavlja da pruži stručnu i tehničku podršku  kako bi se DPL aranžman realizovao u što je moguće kraćem roku, posebno imajući u vidu da će se prava vrijednost pomenute operacije prepoznati kroz rangiranje Crne Gore na međunarodnim tržištima kapitala. 

Predstavnici Svjetske banke takođe su konstatovali da je ovogodišnji makroekonomski okvir održiviji u odnosu na prethodne projekcije za ovu godinu usljed jače ekonomske aktivnosti i većih prihoda. 

Tim Svjetske banke, predvođen gospodinom Šeldonom održao je radni sastanak i sa rukovodstvom Uprave prihoda i carina, predvođenim v. d. direktorom, gospodinom  Vladimirom Bulajićem, kojem je prisustvovao i ministar Damjanović. Na sastanku je razmatrana implementacija Projekta reforme poreske administracije (RARP)

Provjerite slična mjesta

RADONJIĆ: Sudu nije predata optužnica protiv Injac

Optužnica protiv bivše ministarke odbrane Olivere Injac nije predata Višem sudu, već je postupak pred …