Turska se zadužila za 1,5 milijardi dolara po kamati od 10 odsto

Turska je prikupila 1,5 milijardi dolara na međunarodnom tržištu duga, prodajom petogodišnjih obveznica denominovanih u dolarima po kamatnoj stopi od 10 odsto.

S najnovijom emisijom obveznica, čiji je rok dospijeća 2028, i za koju je interesovanje investitora iznosilo oko pet milijardi dolara, Ankara je do sada ukupno prikupila na međunarodnim tržištima kapitala devet milijardi dolara u odnosu na ciljanih 11 milijardi dolara za 2022. godinu, prenosi Rojters.

Strani investitori su smanjili izloženost prema Turskoj posljednjih godina jer je neortodoksna monetarna politika snižavanja referentne kamatne stope centralne banke, uprkos rastućoj inflaciji i padu lire, uznemirila tržišta.

Prema saopštenju turskog Ministarstva finansija, jedna trećina novih obveznica prodata je američkim investitorima, 27 odsto investitorima iz Turske, a nešto više od 22 i 10 odsto prodato je investitorima u Velikoj Britaniji i drugde u Evropi, respektivno.

Najveći izazov Turske je to što im sledeće godine predstoji značajan iznos otplate duga“, izjavio je Kan Nazli iz kompanije za upravljanje imovine “Nojberger Berman”, dodajući da se radi o iznosima od 18,8 milijardi dolara i 3,8 milijardi evra na ime deviznih kredita i obveznica, uključujući i dužničke hartije u stranoj valuti prodate na domaćem tržištu.

Tanjug

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …