Raskol u američkom vrhu oko Ukrajine: Vojska za pregovore s Putinom, Bajdenovi savjetnici protiv

Unutar samog političkog vrha Sjedinjenih Američkih Država desio se raskol oko toga da li da pritisnu Ukrajinu da traži diplomatski prekid rata s Rusijom, pri čemu je američki najviši general pozvao na pregovore, dok drugi savjetnici predsjednika Bidena tvrde da je to prerano.

General Mark A. Milley, načelnik Združenog štaba američke vojske, je na internim sastancima iznio dokaze da su Ukrajinci postigli otprilike onoliko koliko su razumno mogli očekivati ​​na bojnom polju prije nego što nastupi zima i zato bi trebali pokušati zacementirati njihove dobitke za pregovaračkim stolom, prema zvaničnicima koji su obaviješteni o diskusijama, piše The New York Times.

Međutim, drugi visoki zvaničnici su se suprostavili toj ideji, tvrdeći da nijedna strana nije spremna na pregovore i da bi svaka pauza u borbama samo dala priliku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se pregrupiše. Iako savjetnici Bidena vjeruju da će se rat na kraju najvjerovatnije riješiti pregovorima oni su zaključili da trenutak nije sazrio i da SAD ne trebaju vršiti pritisak na Ukrajince da se zaustave dok imaju zamah.

Debata, koju su zvaničnici opisali pod uvjetom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da raspravljaju o osjetljivim pitanjima, procurila je u javnost posljednjih kad je general Milley davao javne komentare koji su nagovijestili njegove privatne stavove koje je iznosio na sastancima.

“Iskoristite trenutak”, rekao je on u govoru u New Yorku u srijedu.

“Vidjeli smo kako se ukrajinska vojska bori protiv ruske vojske do zastoja. Sada, ne zna se sa sigurnošću šta budućnost nosi, ali mislimo da ovdje postoje neke mogućnosti za neka diplomatska rješenja”, rekao je on u intervjuu za CNBC.

Međutim Bijela kuća se distancirala od priča da SAD vrše pritisak na predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

“SAD ne vrše pritisak na Ukrajinu”, rekao je Jake Sullivan, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, prenio je Klix.

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …