Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu opredijeljeno 230.400 eura

Vlada je na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, usvojila Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu, kojim je obuhvaćeno 17 projekata u vrijednosti 230.400 eura. 

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović pojasnila je da je resor na čijem je čelu na osnovu člana 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Programa rada Vlade Crne Gore za 2022. godinu pripremilo i dostavilo na razmatranje Prijedlog programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2022. Godinu i Izvještaj Programa zaštite za očuvanje kulturnih dobara za 2021. godinu.

“Ovogodišnjim Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara obuhvaćeni su projekti koji se odnose na unaprijeđenje stanja kulturnih dobara kao što su: Srednjovjekovni grad i rudnik Brskovo u Mojkovcu, ostaci manastira Samograd u Bijelom Polju, crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Nikšiću, Žabljak Crnojevića, tvrđave Herceg Novog, manastir Ćelija Dobrska, obrušeni dio zidina Starog grada u Ulcinju, kao i nematerijalna kulturna dobra – vještina izrade bihorskoh ćilima i vještina izrade čunova na Skadarskom jezeru”, navela je Vlaović. 

Provjerite slična mjesta

Loše vijesti o cijenama struje

Biće potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini, rekao …