Pobjeda: EPCG građanima uštedjeli tri, a ne 650 miliona eura

Elektroprivreda u ovoj godini nije mogla, čak ni da je htjela, na zakonit način da poveća cijenu električne energije za više od šest odsto, pa su tvrdnje da je menadžment tog državnog preduzeća građanima uštedio 650 miliona eura ozbiljne manipulacije sa kupcima, čiji su motivi političke prirode, rečeno je juče Pobjedi u Regulatornoj agenciji za energetiku (REGAGEN).

Zakon štitio domaćinstva Oni su pojasnili da je Zakon o energetici zaštitio domaćinstva i male kupce od drastičnih skokova cijena u ovoj godini, te da EPCG nije mogla uštedjeti stotine miliona eura nepovećavanjem cijene struje jer građani toj mjeri nijesu mogli biti izloženi na zakonit način.

Radi tačnog informisanja javnosti, ističemo da je Zakon o energetici obezbijedio zaštitu kupcima koji pripadaju kategoriji domaćinstva i mali kupci, dajući ovlašćenje REGAGEN- u da donese odluku kojom se snabdjevaču postavlja ograničenje rasta cijena električne energije za ove dvije kategorije kupaca i to najviše šest odsto u odnosu na cijenu primijenjenu u 2021. godini – istakli su iz REGAGEN-a, navodeći da je domaćinstvima i malim kupcima, koji imaju najveći udio u domaćoj potrošnji, EPCG za devet mjeseci ove godine fakturisala 101,7 miliona eura.

Da je EPCG iskoristila mogućnost povećanja cijena u zakonom definisanim granicama, od kupaca iz navedenih kategorija, pri istoj potrošnji, fakturisala bi 104,7 miliona eura. Čak ni ova tri miliona eura prihoda kojih se EPCG implicitno odrekla zadržavajući istu cijenu električne energije za domaćinstva i male kupce ne bi predstavljali „uštedu za građane Crne Gore“ ukoliko ova kompanija, koju posjeduju građani, bude u 2022. poslovala sa negativnim rezultatom, čiji bi teret snosili građani – naglasili su iz REGAGEN-a.

Obmane DF-a i premijera
Tvrdnju da je državna energetska kompanija građanima za devet mjeseci uštedjela 653 miliona eura saopštio je 7. novembra predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović. On se na konferenciji na medije slavodobno pohvalio da je bord EPCG radio isključivo u interesu građana i da je, za razliku od ranijeg menadžmenta koji je postavio DPS, odlučio da ne povećava cijenu struje za domaćinstva, uprkos drastičnom rastu cijena na berzi.

Prema Đukanovićevoj računici, da je EPCG cijenu struje koju naplaćuje domaćinstvima uskladila sa onom po kojoj je kupuje na berzi, građanin sa prosječnim računom od 100 eura plaćao bi više od 400 eura, dok bi trošak za mala preduzeća bio 4.000 eura.

Dan kasnije Đukanovićeve navode u Skupštini su razradili poslanici DF-a, a prednjačio je lider tog političkog saveza Andrija Mandić koji je građanima objašnjavao kako bi se, da nije bilo njihovih kadrova u EPCG, desilo čudo u Crnoj Gori jer bi, osim paprenih računa za struju, plaćali hljeb dva i po eura.

Svaki građanin koji je imao račun od 30 eura bi u tom slučaju plaćao 133, a onaj koji je imao račun od 50 eura plaćao bi 222, domaćinstva sa računom od 70 eura plaćala bi 310 eura, a oni od 100 eura bi plaćali 443 – izračunao je Mandić.

U igru DF-a uključio se i premijer Dritan Abazović i bez previše razmišljanja prihvatio priču o ušteđenim 650 miliona eura. Njega, kaže, brine 60 miliona minusa EPCG na kraju trećeg kvartala, ali su „svjesno podnijeli tu žrtvu, jer građani i privreda imaju prava da koriste benefite i u teškim vremenima osjete da neko brine o njima“.

Kupci da znaju istinu
Izjave čelnika EPCG da su građane ,,spasili“ za 650 miliona eura time što im u ovoj godini nijesu povećali cijene, u REGAGEN-u ocjenjuju kao manipulacije koje bi mogle da štete razumijevanju elektroenergetskog sektora, kupcima i cjelokupnoj privredi u Crnoj Gori.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …