Terzić: Neradna nedjelja da ostane, niko mi nikada nije platio ni radnu nedjelju, ni praznik

Nedjelja je dan za porodicu i odmor i tako treba da ostane za sve zaposlene u trgovini, a njeno ukidanje nikako ne smijemo dozvoliti i biti naivni i vjerovati da će poslodavci zaista davati dnevnice uvećane za 80 odsto, jer da su to htjeli da rade ne bi do sada zakidali zaposlene za uvećanje zarada za rad subotom, praznicima, prekovremeno i noću, smatraju sagovornici “Dana”. Kako ističu, povampirenje priče o ukidanju neradne nedjelje još jednom svjedoči da je radnička klasa nezaštićena, a sa njom i porodica koja nema više luksuz ni da se u jednom danu okupi, sve zarad nečijeg profita.

Baranka Marija Terzić kaže da je godinama radila u trgovini i promijenila nekoliko poslodavaca, a od kada je u oktobru 2019. uvedena neradna nedjelja odahnula je, jer je konačno imala garantovan slobodan dan.

Niko mi nikada nije platio ni radnu nedjelju, ni praznik, ili je to bilo veoma rijetko. Recimo, znali smo da noćima radimo popis, sjutra nastavimo rad, a da ni centa nismo dobili. Podrazumijevalo se da nema nadoknade. Danas slušam da se razmišlja o ukidanju neradne nedjelje. Protiv sam, i kao žena i kao majka. Pa to je jedini dan kad se okupi porodica. Neće poslodavci zbog toga izgubiti, snalaze se oni na razne načine – poručuje Terzić.

Njena sugrađanka Jelena Lazić ističe da priču o ukidanju neradne nedjelje slušamo samo od poslodavaca, dok obične radnike niko ništa ne pita.

– Pobogu, poslodvci kukaju, od kako je neradna nedjelja uvedena, zbog gubitka profita tog jednog dana. A niko ne priča u kakvim mi uslovima radimo, kolike su nam plate, kako nam se isplaćuju odmori i o brojnim drugim (ne)uslovima. Ja mogu da pričam o trgovini, i tvrdim da nema zaposlenog koji bi digao ruku da radi nedjeljom. Pa mi smo godinama izrabljivani kao u robovlasničkom društvu a da se nijesmo smjeli čuti. Samo reakcija poslodavca “ako nećeš ti ima drugi ko hoće da radi”. Znam puno sezonaca koji su pobjegli iz Crne Gore u Hrvatsku. I nije sve samo plata u pitanju, već i odnos prema radnicima – ističe ona.

Prema riječima predsjednice Udruženja Roditelji Kristine Mihailović, nedjelja je postala opet dan za okupljanje porodice, a svi građani su se do sada navikli da kupe što im treba subotom.

– Ako je neko neorganizovan pa ne može u subotu sve potrgovati, to je već drugi problem. Mislim da se većina nas navikla da prodavnice ne rade nedjeljom, nema nikakvih problema ni za turiste jer su i oni to brzo prihvatili. Nikom od nas nije čudno kada odemo u zemlje EU, na primjer Belgiju, gdje ništa ne radi posle 19 časova. Jednostavno, prilagodiš se. Ne znam da li je sidnikat uradio kakvu anketu sa zaposlenima u trgovinama, da vide šta oni misle o ukidanju neradne nedjelje – pita se Mihailović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Dvije osobe upale u provaliju, u toku akcija spašavanja

Dana 26.11.2022. godine u 15.15h Služba zaštite i spašavanja je primila prijavu od strane Uprave …