Viele Euro Geldscheine

OTP banka će pozajmiti Crnoj Gori novac, detalji narednih dana

Konkretni operativni detalji bilateralnog kreditnog aranžmana Crne Gore i mađarske OTP banke biće dogovoreni narednih dana, saopšteno je nakon dvodnevne posjete ministra finansija Aleksandra Damjanovića Mađarskoj.

Damjanović je u Budimpešti razgovarao sa vlasnikom i izvršnim direktorom OTP grupe Šandorom Čanjijem o uslovima po kojim bi se država mogla zadužiti kod te finansijske institucije do kraja ove godine. Rebalansom budžeta planirano je zaduženje do 350 miliona eura za pokrivanje obaveza države do kraja decembra i stvaranje depozita za narednu godinu.

Zajednički je ocijenjeno da OTP grupa ostaje pouzdan partner Crnoj Gori u oblasti finansija i bankarstva. Uzajamnom saradnjom Crna Gora i OTP grupa daju ključni doprinos održivosti i stabilnosti finansijskog sistema u Crnoj Gori – kazali su iz Ministarstva finansija, dodajući da je prepoznat obostran interes u sklapanju kreditnog aranžmana.

Pregovori sa OTP-om uslijedili su jer domaće banke ne mogu državi da pozajme više od 150 miliona eura.

Ministarstvo je planiralo da emitovanjem šestomjesečnih državnih zapisa prikupi dodatnih 70 miliona na domaćem tržištu.

Damjanović se u Budimpešti sastao i sa mađarskim ministrima spoljnih poslova i ekonomskog razvoja Peterom Sijartom i Mortonom Nađom, sa kojima je razgovarao o razvoju bilateralnih ekonomskih odnosa, naročito u oblasti izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture.

Dogovoreni su dalji koraci u konkretizaciji pojedinih projekata, sa naglaskom na mogućnost učešća mađarskih kompanija u izgradnji određenih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori – naveli su iz Ministarstva.

Na zajedničkoj pres konferenciji razgovarano je i o potrebi dostizanja energetske sigurnosti u kontekstu globalnih poremećaja na tržištu energenata.

Takođe je konstatovano da i Crna Gora i Mađarska iskazuju maksimalnu solidarnost prema građanima ratom zahvaćene Ukrajine, a naročito pružaju svu institucionalnu podršku onima koji su svoje utočište našli u Crnoj Gori i Mađarskoj – dodali su iz Ministarstva.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Detalji istrage protiv Lazovića: Tajni sastanak na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom …