Haos u “Plodovima”, izbacili Vladu iz borda: Ministarstvo tvrdi da je Terzić vrijeđana i da joj je prijećeno

Skupština akcionara Plodova Crne Gore izbacila je iz odbora direktora kompanije predstavnicu državnog kapitala Amru Terzić iz Ministarstva poljoprivrede, iako Vlada posjeduje 26 odsto kapitala i ima pravo na svog predstavnika.

Iz Ministarstva poljoprivrede su na pitanja “Vijesti” o radu ove firme i saradnji sa Glavnim gradom, koji ima 53 odsto akcija, naveli da nisu zadovoljni sa funkcionisanjem kompanije niti saradnjom sa Glavnim gradom, kao i da je njihova predstavnica doživjela i niz neprijatnosti samo zbog toga što je ukazivala na nepravilnosti.

Terzić je bila pradstavnica Ministarstva u prethodnom petočlanom sazivu odbora direktora, ali ja sada glasanjem ostalih akcionara ukinuto mjesto za predstavnika Vlade.

”Ukazivanjem na potrebu za profesionalnijim načinom finansijskog izvještavanja, obaveze izvršnog direktora na poštovanje imperativnih statutarnih normi, predstavnica državnog dijela kapitala je tokom svog rada u Odboru doživjela u najmanju ruku neprijatnosti u vidu verbalnih napada od strane izvršnog direktora i predsjednika Odbora direktora. Tom prilikom su joj upućene uvrede, optužbe i otvorene prijetnje od predsjednika Odbora direktora, a sve je rezultiralo time da su AD Plodovi pokrenuli privatnu tužbu protiv vladinog predstvanika sa krajnje neistinitim i neosnovanim navodima”, navedeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Plodovi Crne Gore su osnovani 2004. godine, kada je otvoren takozvani Distributivni centar na tuškom putu koji je trebao biti otkupni centar za poljoprivredne proizvode iz Zete i Malesije.

Planirana je bila i izgradnja fabrike za preradu u Matagužima, ali je izgrađena samo hladnjača. Država i Opština su u ovaj projekat tada uložile preko osam miliona eura.

Sada se Distributivni centar izdaje gradskoj firmi Tržnice i pijace, a hladnjača u matagužima trgovačkim kompanijama. Od tog novca kompanija dijeli plate za izvršnog direktora, pet zaposlenih i naknade članovima borda i revizorskog odbora, dok otkupa poljoprivrednih proizvoda nema godinama ili je minoran.

Prema izvještaju predatoj Upravi prihoda i carina, kompanija je prošle godine od zakupa imala prihode od 158 hiljada eura, dok su rashodi iznosili pet hiljada više. Polovina rashoda odnosi se samo na plate.

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …