Abazović sa brojnim liderima na Pariskom mirovnom forumu

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović učestvovaće na Pariskom mirovnom forumu koji se održava u Parizu, zajedno sa brojnim liderima koji će uzeti učešće u raspravi o glavnim izazovima današnjice.

Tako će na Pariskom mirovnom forumu, pored predsjednika Vlade Abazovića, između ostalih učestvovati predsjednik Francuske Emanuel Makron, predsjednik Mađarske Katalin Novak, lideri regiona Zapadnog Balkana, Edi Rama, Aleksandar Vučić, Stevo Pendarovski, Vjosa Osmani, zatim visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj, kao i brojni drugi predsjednici, premijeri, ministri i predstavnici međunarodnih institucija, poput generalne direktorke UNESCO Odri Azule i generalnog sekretara OECD Matijasa Kormana.

Pored učešća na Forumu, predsjednik Vlade će učestovovati na večeri koju za šefove država i vlada i čelnike međunarodnih organizacija priređuje francuski predsjednik Emanuel Makron u Jelisejskoj palati.

Pariski mirovni forum je zasnovan na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje s globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira, a cilj mu je da svake godine okupi sve aktere globalne uprave: šefove država i vlada, međunarodne organizacije, lokalne samouprave, nevladine organizacije, fondacije, preduzeća, medije, sindikati, vjerske grupe i građani.

Ovogodišnje, peto izdanje Pariskog mirovnog foruma fokusirano je na negativan uticaj pandemije Covid-19 na borbu protiv globalnog zagrijavanja, nastojanje da se postignu ciljevi održivog razvoja i jačanje zdravstvenih sistema, ekonomsku saradnju, kao i zajedničko upravljanje globalnim javnim dobrima.

U Parizu će se razgovarati o humanitarnoj krizi, skoku inflacije i cijena energenata, rastućih nesigurnosti hrane i velikih ekonomskih i političkih poremećaja.

Provjerite slična mjesta

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu se snizila za 14 dolara

Od početka mjeseca cijena nafte na svjetskom tržištu doživljava konstantan pad. Neki od razloga su …