Uhapšeni član Škaljarskog klana kokain proizvodio pod zaštitom Eskobarovog kartela

Jedan od najvećih proboja u svjetskom narko-kriminalu ostvaren je sinoć u Frankfurtu hapšenjem osobe pod imenom Milivoj Todorović (47) iz Bijeljine, prenosi Raport.

Radi se, kako se dodaje, o izuzetno opasnom kriminalcu, visokopozicioniranom članu Škaljarskog klana, sa velikim poznanstvima među južnoameričkim kartelima pa i Eskobarovog.

U akciji njegovog otkrivanja, osim najboljih istražitelja EUROPOL-a, učestvovali su i MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo te Tužilaštvo BiH, pozivajući odlučne činjenice koje su izvučene sa servera Sky aplikacije.

Kako Raport saznaje, Todorović je nosio alias Mr. Si. On je korišten u komunikaciji s brojnim šefovima evropskih i balkanskih zločinačkih organizacija.

Takođe, kako se navodi, radi se o jednom od “najcjenjenijih” majstora za ekstrakciju kokaina najviše čistoće na svijetu. Radi se o takozvanom kuharu koji je značajna karika u svakom narko-kartelu.

Također, on je važio za jednog od članova “upravnog odbora” Škaljarskog klana.

Pod njegovom palicom, kako se dodaje, odigravali su se dogovori za transport kokaina sa svim većim evropskim bandama. U BiH je, kako saznaje pomenuti medij, njegov kontakt bio Bojan Cvijetić, koji je ranije uhapšen i nalazi se u kućnom pritvoru.

Cvijetićeva grupa je od Mr. Si kupovala kokain u Nizozemskoj i krijumčarila ga u BiH.

Identifikovan je od strane MUP-a RS i Tužilaštva BiH kao jedna od najznačajnijih meta. Za njega je zainteresovan veći broj država u svijetu.

U njegovim Sky komunikacijama su pronađeni kontakti sa velikim brojem ljudi iz vrha Škaljarskog klana.

Pored ovoga, isti je slao velike ture kokaina ka zapadnoj Evropi te preuzimao ogromne količine novca od prodaje kokaina.

Todorović je slao kokain iz Kolumbije u tonama za Evropsku uniju i Škaljarski klan. Inače je bio saradnik i ubijenih Alana Kožara i Jovana Vukotića.

Todorović je živio na relaciji Belgija-Ninozemska-Kolumbija.

Iz Kolumbije je organizovao utovar kokaina na prekookeanske brodove. U Belgiji i Holandiji imao je uhodanu mrežu saradnika.

Oni su u lukama organizovali izvlačenje kokaina iz brodskih kontejnera i dalju distribuciju i prodaju na području EU, ali i BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Bh. vlasti već duže su zajedno sa EUROPOL-om tražile Mr. Si te njegove konekcije po Evropi i svijetu.

Napokon, sinoć je uhapšen nakon što je sletio na mali aerodrom u Frankfurtu privatnim avionom iz Dubaija, ekskluzivno saznaje Raport.

O njegovoj ozbiljnosti govori činjenica da je Todorovoć poslovao u Medelinu, pod okriljem kolumbijskog kartela koji je osnovao i vodio zloglasni Pablo Eskobar.

U isto vrijeme Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, sa pripadnicima PU Bijeljina, vrše pretrese objekata i imovine u vlasništvu Todorovića na području Bijeljine.

Pretresi se vrše po naredbama Suda BiH, a pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

Inače, Todorović se nalazio na internoj potjernici Interpola koja nije javno objavljena.

Zvaničnici MUP-a RS su u julu ove godine boravili u središtu EUROPOL-a. Tu su kolegama prezentovali saznanja o Todoroviću. To je kasnije rezultiralo njegovim hapšenjem.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …