Mask prodao Tesline dionice za četiri milijarde dolara usljed značajnog pada njihove vrijednosti

Multimilijarder Elon Musk je prodao 19,5 miliona dionica kompanije Tesla, koje su vrijedne 3,95 milijardi dolara. Ovo se desilo nakon skoro dvije sedmice od kada je kupio Twitter za 44 milijarde dolara.

BBC izvještava da je vrijednost Teslinih dionica od početka ove godine niža za 50 posto. Ovaj proizvođač električnih automobila je nedavno opozvao 40.000 vozila sa američkog tržišta zbog potencijalnog problema s volanom.

Još nije poznato zašto je multimilijarder Musk, koji je i čelnik kompanije SpaceX, odlučio da proda dionice. Ukupna vrijednost Teslinih dionica koje je do sada prodao iznosi 20 milijardi dolara. U aprilu ove godine prodao je dionice vrijedne 8,5 milijardi dolara, dok je u augustu prodao dionice vrijedne sedam milijardi dolara.

Najbogatiji čovjek na svijetu je krajem prošle sedmice otpustio polovinu od sedam hiljada zaposlenih u Twitteru. Izjavio je da nije imao drugog izbora, tvrdeći da je ova kompanija dnevno gubila četiri miliona dolara. Optužio je, kako ih je nazvao, aktivističke grupe da vrše pritisak na oglašivače te da time uzrokuju veliki pad prihoda ove društvene mreže.

Među promjenama koje je najavio na Twitteru jeste da će se verifikacija naloga plaćati osam dolara mjesečno.

Klix

Provjerite slična mjesta

CUP: Unija poslodavaca 17. godina nije dokazala svoju reprezentativnost

Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) saopštilo je da je Unija poslodavaca (UPCG) jedina organizacija poslodavaca u …