Kompanija Meta koja je vlasnik Facebooka otpušta 11.000 radnika

Kompanija Meta koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, objavila je da će smanjiti ukupan broj zaposlenih za 13 posto. To znači da će biti otpušteno 11.000 od 87.000 zaposlenih širom svijeta.

U izjavi, izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg rekao je da su rezovi “neke od najtežih promjena koje su napravljene u historiji Mete”.

Vijest je uslijedila nakon velikih otpuštanja u Twitteru, zbog čega je otpušteno otprilike polovina osoblja iz drugih tehnoloških firmi.

“Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13 posto što je više od 11.000 naših talentiranih zaposlenika. Također, poduzimamo niz dodatnih koraka kako bismo postali efikasnija kompanija smanjenjem diskrecione potrošnje i produženjem zamrzavanja zapošljavanja”, kazao je Zuckerberg.

Irska je najveća baza kompanije izvan SAD-a i dom je njenog evropskog sjedišta. Glasnogovornik “Meta Ireland” rekao je da današnja odluka “nema nikakvog utjecaja na status kompanije u Irskoj, niti na dugoročne planove ulaganja u Irsku”.

Zuckerberg je rekao da je kompanija previše investirala na početku pandemije koronavirusa, smatrajući da će se povećanje online aktivnosti nastaviti i ubrzati čak i nakon završetka pandemije.

“Nažalost, ovo se nije odigralo onako kako sam očekivao. Ne samo da se online trgovina vratila prethodnim trendovima, već su makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak signala oglasa uzrokovali da naši prihodi budu mnogo manji nego što sam očekivao. Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to”, poručio je Zuckerberg.

Klix

Provjerite slična mjesta

Popa: Postizanje IBAR-a nevjerovatan timski rad na svim nivoima

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja …