Izbori u Americi: Republikanci bliži preuzimanju Predstavničkog doma, neizvjesno u trci za Senat

Američki birači izašli su u utorak na birališta na ključne izbore na sredini mandata koji ugrožavaju demokratsku većinu u Predstavničkom domu i Senatu.

Ishod izbora na sredini mandata trebao bi oblikovati posljednje dvije godine predsjedništva Joea Bidena, potencijalno izbacivši iz kolosijeka njegovu zakonodavnu agendu.
Republikanci su favorizirani da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom, na osnovu projekcija američkih medija, ali Senat i dalje visi o koncu s nekoliko ključnih utrka koje su preblizu da bi ih mogao proglasiti.

CBS jutros izvještava da postaje sve izglednije da će republikanci odnijeti pobjedu. Cijeli Predstavnički dom, oko 35 mjesta u Senatu i ključna guvernerska mjesta države su u igri.

Kako javljaju američki mediji ključna borba odvija se u Georgiji između demokrata Raphaela Warnocka i bivše zvijezde američkog nogometa – republikanca Herschela Walkera.

Prema trenutnim rezultatima utrka za Senat je izjednačena 46-46 dok su republikanci u prednosti 184:154 kada je u pitanju Predstavnički dom.

Do sada je Predstavnički dom u rukama demokrata (222:213), ali sada je velika vjerovatnoća da će doći do preokreta.

Klix

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …