EU zabrinuta: Pozivamo na dogovor o Ustavnom sudu na sjednici parlamenta 22. novembra

Evropska unija je duboko zabrinuta glasanjem od 1. novembra u Skupštini Crne Gore, kojim se zapravo mijenjaju prerogativi predsjednika Republike usvajanjem zakona po hitnom postupku, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Kako naglašavaju u saopštenju, svi zakonodavni akti treba da budu u skladu sa ustavom. Svi politički akteri treba da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati demokratske institucije zemlje.

“Kako bi okončala trenutni zastoj, EU poziva sve aktere da daju prioritet izgradnji konsenzusa o i hitnom imenovanju članova Ustavnog suda na sledećem glasanju u Parlamentu 22. novembra. Puna funkcionalnost Suda je ključna za osiguranje legitimiteta demokratskih izbora, između ostalih važnih stvari. Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju strateški je izbor velike većine građana Crne Gore i javno istaknut cilj velike većine crnogorskih političkih aktera”, navode u saopštenju.

Naglašavaju da je Crna Gora prednjačila među zemljama kandidatima za EU. Kontinuirani napredak u pristupanju EU zahteva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost demokratskih institucija zemlje i ojačaju vladavinu prava.

Dan

Provjerite slična mjesta

Mrdović: Na EU putu Crne Gore godine su odavno postale samo broj

Piše: Ines Mrdović  Od davne 2008. godine, kada je Crna Gora aplicirala za članstvo u …