DUKAJ: Crna Gora napadnuta virusima vrijednim desetine miliona eura

Ministar javne uprave u tehničkom mandatu Marash Dukaj kazao je da je ostalo još malo posla, odnosno nekih desetak dana da bi kompletan servis bio funkcionalan nakon posljednjeg sajber napada na vladinu informatičku infrastrukturu.

– Mi smo ono najznačajnije i najprimarnije završili. Crna Gora je doživjela nezapamćen napad na državnu infrastrukturu. Sajber ratovi su danas nešto što je najopasnije u svijetu. Ovaj napad nije planiran za mjesec, već više od pola godine. Po prvi put u istoriji napada, što je potvrdio stručnjak iz FBI, traženo je manje novca zbog dokumentacije nego što je koštao napad

Samo jedan Zerodate virus na crnom tržištu košta od šest do 10 miliona dolara. Na našu državnu infrastrukturu korišćeno je najmanje pet takvih virusa – rekao je Dukaj u “Bojama jutra” na TV Vijesti.

Nada se, kako kaže, da je izvučena pouka.

Dva mjeseca prije nas Albanija je imala isti napad. Ne mogu se stvari kratkoročno završiti, a da bude uspješno. Pitanje je šta smo uradili posljednjih deset godina što se tiče informacione bezbjednosti i infrastrukture? Bukvalno ništa. Zakon koji pruža sve mogućnosti za digitalizaciji je u skupštinskoj proceduri. Ako radimo digitalizaciju, a uporedo ne radimo sajber bezbjednost – ništa nismo uradili i ti napadi će biti sve češći – istakao je Dukaj.

Govoreći o reformi javne uprave, Dukaj je kazao da njegov resor raspolaže podacima da je u državnoj upravi blizu 44.000 zaposlenih, a što se lokalne samouprave tiče više od 6.000. Ističe se da se sa preciznošću ne može reći koliko je viška, a koliko manjka zaposlenih.

Imamo poseban tim formiran unutar Savjeta za reforme koji radi analizu u detalje i nadam se da ćemo veoma brzo imati matematički tačnu analizu što se tiče viška zaposlenih u državnoj upravi. Takođe, radna grupa koja je formirana za detaljnu analizu lokalnih samouprava u Crnoj Gori daće ubrzo informacije i o situaciji na tom terenu – rekao je Dukaj.

On je rekao da nekim ministarstvima fali stručkog kadra zbog čega nije tako funkcionalna državna, ili lokalna samouprava.

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …