Đurović danas sa liderima parlamentarnih partija traži izlaz iz političke krize

Sastanak predsjednice Skupštine Danijele Đurović sa liderima parlamentarnih partija, na kome bi trebalo da se razgovara o rješavanju političke i institucionalne krize u Crnoj Gori, biće održan danas u 12 sati.

Đurović je ranije, na konferenciji za novinare, kazala da će tema razgovora biti imenovanja u pravosuđu, prvenstveno izbor sudija Ustavnog suda, kao i reforma izbornog zakonodavstva.

Na sjutrašnjem sastanku trebalo bi da se razgovara i o izmjenama Zakona o predsjedniku, koje je predsjednik države Milo Đukanović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Iz institucija Evropske unije i više diplomatskig predstavništava u Crnoj Gori su kazali da su zabrinuti zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku i izostanka političkog dijaloga posebno u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda.

Poručili su da svi politički subjekti zajedno treba da rade na pronalaženju izlaza iz trenutne krize.

I portparol visokog predstavnika Evropske unije (EU) za vanjsku politiku Peter Stano prenio je juče duboku zabrinutost glasanjem od 1. novembra u Skupštini Crne Gore kada su na prijedlog Demokratskog fronta (DF) usvojene izmjene Zakona o predsjedniku, napominjući da je nužno postizanje konsenzusa i potrebno hitno izabrati sudije Ustavnog suda.

Na dijalog je pozvala i Demokratska partija socijalista koja je dala rok od sedam dana da se otpočne proces izbora sudija Ustavnog suda i najavila da će, u suprotnom, borbu za institucije izmjestiti izvan institucionalnih okvira.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Reagovanje Telekoma: Sindikat ne osjeća bilo kakvu odgovornost

Tendencioznim ili namjerno pogrešnim tumačenjem Zakona o štrajku, rukovodstvo Sindikata već 20 dana svjesno pokušava …